Ex-inbreker geeft tips tegen woninginbraak op voorlichtingsavonden

AMERSFOORT Volgende week is het de Week tegen Woninginbraak van 5 tot en met 11 oktober. De gemeente organiseert samen met de politie op 7 en op 8 oktober een voorlichtingsavond over woninginbraak. Een ex-inbreker laat op de voorlichtingsavond zien hoe gemakkelijk een inbreker een huis binnenkomt. Hoewel het aantal woninginbraken de afgelopen zes maanden is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijven gemeente en politie aandacht houden voor woninginbraak.

Tijdens twee voorlichtingsavonden geeft een ex-inbreker tips om een inbraak te voorkomen en de politie vertelt wat zij doet aan woninginbraken. Na afloop krijgt elk huishouden een waardebon voor een gratis woningscan uitgevoerd door een Politiekeurmerk Veilig Wonen erkend bedrijf. Bewoners kunnen naar de voorlichtingsavond op woensdag 7 oktober in Concordia (Hoogland) of op donderdag 8 oktober in het Corderius College. De avond start om 19.30 uur. Aanmelden kan viawww.amersfoort.nl/voorlichtingsavond of telefonisch op 14033.

Uit de veiligheidscijfers van de gemeente Amersfoort van januari tot en met juni 2015 blijkt dat het aantal woninginbraken opvallend is gedaald ten opzichte van vorig jaar (-43%). Toch zijn dat in totaal nog 280 woninginbraken, waarvan 103 pogingen en 177 voltooide inbraken. In de Week tegen Woninginbraak van 5 t/m 11 oktober vragen we extra aandacht voor woninginbraak omdat het weer vroeger en langer donker wordt. In deze 'donkere maanden' is de kans op een inbraak groter.

In de Week tegen Woninginbraak gaan Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente samen met studenten van de School voor Veiligheid (MBO Amersfoort) op straat voorlichting geven over goederenregistratie. Het registreren van persoonlijke eigendommen helpt de politie namelijk bij sporenonderzoek naar daders en helers. De kans op het terugvinden van gestolen spullen wordt hiermee vergroot. Ook leggen zij uit hoe de StopHeling App werkt.

In oktober start ook de landelijke campagne maakhetzeniettemakkelijk.nl van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de politie. De campagne laat zien hoe bewoners in en om hun eigen huis zelf maatregelen kunnen nemen om de kans op een inbraak verkleinen. Woningcorporaties en de Politie Keurmerk Veilig Wonen bedrijven (PKVW) in Amersfoort haken aan bij de campagne en vragen extra aandacht voor het beveiligen van de woning. Een aantal bouwmarkten in Amersfoort ondersteunt de campagne met grote posters in hun winkel.