• Politie Rhenen
  • Politie Rhenen

Explosieven Opruimingsdienst ingezet voor gevonden 'explosief'

AMERSFOORT In Amersfoort troffen loodgieters vrijdag onder de vloer van een woning een object aan dat op een explosief leek (foto's). De loodgieters maakten er melding van en onder andere explosievenverkenner Henk Heijting van politie Rhenen ging ter plaatse. 

De loodgieters wezen hem op het object. ,,Het metalen omhulsel was behoorlijk verroest", vertelt Heijting. ,,In het omhulsel zag ik acht staafachtige voorwerpen die met elkaar verbonden leken." Omdat een aantal explosieve stoffen na verloop van tijd instabieler en dus gevaarlijker kunnen worden en nog niet bekend was wat het object precies was, deelde de teamleider explosievenverkenning (TEV) de door hen gemaakte foto's met de EODD, Explosieven Opruimingsdienst Defensie. 

Kort daarna kwamen drie mannen van de EODD ter plaatse. ,,Ook zij wisten niet direct waar zij mee te maken hadden. De voormalige bewoners zijn door ons opgespoord. Zij konden ons ook niets vertellen over het object", vertelt Heijting.

Nadat de mannen van de EODD het object nauwkeurig hadden onderzocht, wisten zij wat het was. Het bleek een batterij voor een vuurtorenlamp te zijn.