• Hélène Lacharmois

Expo KRIJT in Kunsthal KAdE

AMERSFOORT In de groepstentoonstelling KRIJT van Kunsthal KAdE staat van 26 mei tot en met 19 augustus het gelijknamige tekenmateriaal centraal.

Krijt roept bij jong en oud herinneringen en nostalgische gevoelens op. Sinds de uitvinding van het zwarte en soms groene schoolbord in de 18e eeuw zijn hele generaties ermee opgegroeid. Op het meerluikige schoolbord worden talloze letters, cijfers, teksten, tekeningen en formules getekend en ook weer uitgeveegd. In wit- of kleurenkrijt, al dan niet met behulp van grote linialen, passers en hulplijntjes. Al deze materialen en handelingen zijn inmiddels bijna historisch te noemen, omdat ze in de schoolgebouwen zijn vervangen door markers op white board of digitale middelen.

KRIJT Kunsthal KAdE heeft zeventien Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om met krijt op een schoolbordenondergrond te werken. Er zijn zowel abstract als figuratief werkende kunstenaars geselecteerd, zodat een gevarieerd beeld ontstaat in verschillende stijlen en vormen. Zo maakt Arno Kramer een grote muurtekening, Roland Sohier verdiept zich in het groene drieluik als altaarstuk en Lenneke van der Goot maakt op een vlak stoeptegels een stoepkrijttekening; een uitstapje naar het schoolplein. Daarnaast toont KAdE een aantal bruiklenen van Joseph Beuys, Rudolf Steiner, Juan Muñoz en een geheel in krijt vervaardigde animatiefilm uit 2016 van de Servische Nemanja Nikolic.

Ook HKU studenten lieten zich inspireren door krijt. Na een seminar in KAdE waar de deelnemende kunstenaars Roland Sohier, Marjolijn de Wit en Marthe Zink een inleiding gaven zijn studenten uit verschillende studierichtingen in groepen gaan experimenten met het medium. Dat resulteerde in zes verschillende bewegende krijtwerken. Twee daarvan zien we in de tentoonstelling.

BLAUWDRUK 033 Kunsthal KAdE heeft voor KRIJT als special guest het Amersfoortse Blauwdruk 033 uitgenodigd. In de tentoonstelling 'Blueprint/Blauwdruk' werd al eerder met hen samengewerkt. De organisatoren Ron Jagers, Martin Honings en Adinda van Wely vinden het belangrijk om de banden met de kunstenaars met een Amersfoortse hartslag op een langere termijn te onderhouden. In KRIJT tonen ze een selectie van deelnemers uit voorgaande edities in de bovenzaal van Kunsthal KAdE. Deze Blauwdruk-kunstenaars reageren ook op het thema krijt.

ZELF DOEN In de KAdEStudio worden bezoekers uitgenodigd hun bekentenissen te delen middels strafregels op een bord. Ter inspiratie is er een video van Mayke Nas te zien: een muziektheater voor vier performers, die ritmisch nieuwe bekentenissen op vier schoolborden schrijven alsof het strafregels zijn. In de KrijtKamer mag alles worden bekrijt; de wanden en zelfs de meubels. En in het KrijtLokaal zijn er instrumenten aan de muur om een grote tekening mee te maken. Tijdens de opdrachten kunnen verschillende krijttechnieken worden uitgetest.

KRIJT is vanaf 26 mei tot en met 19 augustus te zien in Kunsthal KAdE, Eemplein 77.