• Een stand van Erdal, waar mensen hun schoenen gratis kunnen laten poetsen (1930).

    Archief Eemland
  • De Tuinstraat, Amersfoort, vanaf de Puntenburgerlaan. Op de achtergrond, in het midden, een gedeelte van het witte fabrieksgebouw van Polak's Frutal Works (1979).

    Archief Eemland

Expositie over het Eemkwartier in het Eemhuis

AMERSFOORT Wat hebben Prodent-tandpasta, Remia-bakvet en Dove-bodylotion met elkaar gemeen? Ze komen uit het Eemkwartier! Ontdekken hoe het was om in het Eemkwartier te wonen, werken en ondernemen kan vanaf maandag 15 mei tijdens de expositie ´Van Werk- tot Broedplaats: werken en wonen in het Eemkwartier´.

Het Eemkwartier heeft een rijk industrieel verleden. Bekende bedrijven als Erdal en Polak's Frutal Works maakten het Eemkwartier tot een grote inkomstenbron voor de stad. Als aan het eind van de twintigste eeuw de fabrieken niet langer winstgevend zijn, maken ze plaats voor het Eemplein met het Eemhuis, winkels en appartementen en verandert het Eemkwartier in een levendig gebied met creatieve ondernemers. De oude industriële panden die bewaard zijn gebleven, hebben een nieuwe bestemming gekregen. Met deze expositie brengt Archief Eemland de industriële geschiedenis van het Eemkwartier weer tot leven.

Nu staan er restaurants, een bioscoop, winkels en zijn kunstenaars actief in het Eemkwartier. Maar hoe was het eigenlijk, nog maar enkele decennia geleden, toen in het Eemkwartier alleen maar fabrieken en huizen stonden en waar het vaak naar beerputlucht rook van de chemische fabriek Van Hasselt? Veel Amersfoorters hebben herinneringen aan deze plek. De verhalen, foto's en andere documenten van al die mensen die in het Eemkwartier woonden en werkten, waren een belangrijke inspiratiebron bij het maken van deze expositie.

Ina Loovers, directeur Archief Eemland: ,,Het Eemkwartier zoals het er nu uitziet, is een bruisende plek geworden met een heel ander karakter dan ruim 30 jaar geleden. We beschikken over een uitgebreide collectie met onder andere prachtig reclamemateriaal van Erdal dat tijdens de expositie te zien is. Ik ben er trots op dat we met deze expositie een stukje vergeten geschiedenis weer zichtbaar maken. Kom vooral eens kijken!"

.

De openingstijden zijn maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.