• Openig Hudson Bay

    Foto Rinus van Denderen

Avontuur Hudson's Bay alweer voorbij

AMERSFOORT Alle werknemers van Hudson's Bay zijn donderdagmiddag 19 september geïnformeerd dat het avontuur definitief ten einde is. Wat twee jaar geleden begon voor het Canadese bedrijf, eindigt op 31 december dit jaar. Bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen: ,,Het is jammer dat het zo is gegaan voor alle mensen die zich de afgelopen twee jaar hebben ingezet om er een succes van te maken. Hudson's Bay kiest ervoor om op een nette manier met respect afscheid te nemen van het personeel."

Twerda doelt daarmee op het feit dat Hudson's Bay een net sociaal plan heeft afgesloten om de dienstbeëindiging van het personeel in goede banen te leiden. ,,Vooral omdat het Hudson's Bay-avontuur maar zo kort heeft geduurd had het concern voor heel veel personeelsleden niet de verplichting om een sociaal plan af te sluiten. We hebben in het verleden ook detailhandels gezien die de stekker eruit trokken en zich failliet lieten verklaren. De werknemers staan dan met lege handen."

Jacqueline Twerda noemt het triest dat het warenhuis nu de deuren moet sluiten. ,,Het is jammer, dat het zo is gelopen. Het personeel zal worden gevraagd tot die tijd mee te helpen de winkelvoorraad te verkopen. Als vakbond zal CNV Vakmensen alle werknemers die daar om vragen tekst en uitleg geven over wat er nu gaat komen. Als je baan van de een op de andere dag zo'n beetje wordt opgeheven, dan doet dat nogal wat met je. Als deskundige vakbond willen wij antwoorden bieden op de vragen die er zijn bij de werknemers."

De sluiting van de HBC-vestigingen in december maakt volgens de CNV Vakmensen-bestuurder ook pijnlijk duidelijk dat het evenwicht verdwijnt uit de Nederlandse winkelstraten. "Ik maak me zorgen over de consequentie voor de werkgelegenheid in deze sector en het in de lucht houden van goede kwalitatieve arbeidsvoorwaarden."