• De organisatie van FC Amersfoort bespreken nog de laatste dingen, maar straks start dan eindelijk de tweede editie.

    Jeroen van der Veer

FC Amersfoort Thuis Festival keert terug

AMERSFOORT Na vier jaar van afwezigheid is FC Amersfoort op 20 mei terug van nooit weggeweest. Artiesten uit de eigen stad komen naar de tweede editie van FC Amersfoort Thuis Festival en de organisatie verwacht een overvol Eemplein. ,,Het is enorm gaaf om dit voor je eigen stad te organiseren."

Jeroen van der Veer

Het zijn niet de minste artiesten die Eerste Pinksterdag te bewonderen zijn in Amersfoort. Dat komt mede door het succes uit 2014, toen FC Amersfoort voor het eerst het festival organiseerde. ,,Destijds hadden wij eigenlijk helemaal niet de intentie om er een vervolg aan te geven, maar de vraag was groot. Onderling hebben we het er nog regelmatig over gehad en nu is het eindelijk bijna weer zo ver", aldus de tevreden organisatie.

EIGEN STAD De bekendste artiest die op het gratis festival te zien is, lijkt toch Miss Montreal te zijn. De blonde The Voice-coach komt van 15.00 uur tot 16.00 uur haar stadsgenoten vermaken. Ook Yung Felix & Friends staat bij veel liefhebbers in de agenda. Zij komen vanaf 16.45 uur op het podium. ,,We zijn echt trots op de line-up", aldus programmeur Waldo Volmer. ,,Amersfoort heeft een groot artiestenaanbod en zij hebben het ons dan ook niet eenvoudig gemaakt. Toch denken wij dat we de juiste opstelling hebben gekozen, zodat er voor iedereen wat is."

De heren zitten er ontspannen bij, al zijn de voorbereidingen op het festival in volle gang. Alleen de puntjes moeten nog op de spreekwoordelijke i gezet worden. Dit komt mede door de ervaring die de organisatie heeft. Volmer: ,,Dit is ons werk en het is mooi dat we dat nu in onze eigen stad kunnen doen."

MOOI WEER Toch ging het allemaal niet vanzelf, moet de organisatie kwijt. Om een gratis evenement op poten te zetten is veel wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. ,,Gelukkig was de gemeente zeer enthousiast toen wij zeiden dat er een tweede editie moest komen", zegt Volmer trots. Door een subsidie van 50.000 euro en flink wat sponsoren kan het evenement op 20 mei van start. ,,Alles is eigenlijk geregeld", vertelt Martin Honings, die verantwoordelijk is voor de marketing en communicatie. ,,Als het nou ook nog mooi weer wordt, zijn wij helemaal gelukkig. Dat is het enige wat wij niet in de hand hebben."

SAMENWERKEN Op Eerste Pinksterdag is ook Lepeltje Lepeltje in Amersfoort, maar FC Amersfoort ziet in hen absoluut geen concurrent. ,,Sterker nog", benadrukt Volmer. ,,We versterken elkaar. Er komt een grote publieksstroom dus alles moet goed geregeld zijn. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Niet alleen in veiligheid, maar ook qua line-up en aanbod is er afstemming. Daarnaast is er ook nog onze afterparty in Fluor. Kortom; we doen er samen alles aan om Amersfoort iets moois te bieden."

Het podium zal met de rug naar het water komen en daardoor hoopt de organisatie op een perfecte opstelling. ,,Dat was vier jaar geleden wel zo. Wij kijken erg uit naar dit feestje. Van Amersfoorters, voor Amersfoorters."