• „Het is een prachtkans om dit festival, dat de afgelopen jaren niet kon doorgaan, weer op de kaart te zetten", aldus Raymann.

    Dias Latinos

Festival Dias Latinos is terug

Jaren geleden genoot deze Nederlands-Surinaams cabaretier, zanger, acteur en tv-presentator met volle teugen van Dias Latinos. Terwijl hij toentertijd danste op het swingende Ya Me Voy Muy Lejos van Carolina de Holanda, kon deze Jörgen Raymann niet bevroeden dat hij in 2017 festivaldirecteur van dit vrolijkste festival van Amersfoort zou zijn.

Arjan Klaver

Het is druk in huize Raymann in Almere. Deze 50-jarige Amsterdammer is dit jaar betrokken bij veel evenementen, waaronder Dias Latinos. „Het is een prachtkans om dit festival, dat de afgelopen jaren niet kon doorgaan, weer op de kaart te zetten", opent Raymann.

Natuurlijk kan hij zich voorstellen dat de vele liefhebbers niet echt blij waren om verstoken te zijn van van dit festival. 'Estar hecho un ají' zouden ze zelfs op de Caraïben zeggen, 'erg boos', vrij vertaald. ,,Ook ik ben verschillende keren deelgenoot geweest van dit festival. Dus ik kan me het gemis voorstellen. Wat is er nu mooier dan je te laten onderdompelen in deze geweldige sfeer. Voor mij is het niet zo moeilijk te verklaren. Ik ben net als mijn kinderen opgegroeid met Latin music. Het is een belangrijk deel van wie ik ben. Daarom hoefde ik ook niet lang na te denken toen ik door het ondernemende bestuurslid Harold Warmelink werd gevraagd. Het is een eer om mijn schouders onder dit festival te zetten. We gaan er weer alles aan doen om alle vrolijke en swingende klanken tot in elke cementvoeg en vezel door te laten dringen. En dat allemaal volgens een bekende formule, die we gaan uitbouwen in de komende jaren: het eerste weekend van juli, sfeervolle locaties en voor iedereen gratis toegankelijk." Sin ninguna duda, zonder twijfel dus.

LA VIE ES UN CARNAVAL In de afgelopen maanden stelde Raymann met Ruud Wijkniet het programma samen. „En dat was beslist veel uitzoekwerk om op de vier pleinen in de stad artiesten en bands te programmeren die met Latijns-Amerikaanse muziek de juiste snaar weten te raken", bekent de Amsterdammer. „Uiteraard heb je als liefhebber van die muziek voorkeuren. Maar dat gold ook voor mijn programmeerpartner. „Ik heb me sowieso sterk gemaakt voor Rolf Sanchez. Punt. In 2011 deed hij mee aan X Factor en eindigde op de derde plek. Kort geleden is Sanchez verhuist naar Miami waar hij samenwerkt met Guianko Gómez, de producer van Marc Anthony. Hij zit behoorlijk in de lift. En op Dias Lantinos is dit talent vanzelfsprekend een hoofdact met nummers als Por Si No Te Vuelvo en de hit Qué Se Siente. Maar geniet ook van de internationaal gelouterde Valeria Añez met haar Tribute to Celia Cruz. We waren natuurlijk blij dat ze geboekt kon worden. Alle gouden hits komen weer voorbij zoals La Vie Es Un Carnaval en La Negra Tiene Tumbao. Als ik nu aan die muziek denk, gaan mijn voetjes al van de vloer. Ach, ik moet nog even geduld hebben voordat de swingende noten over het fraaie stadscentrum worden uitgestort. In ieder geval heb ik van vrijdag 30 juni tot zondag 2 juli een hotelkamer geregeld."

MUZIKAAL RAKEN Uiteraard zijn de drie van de vier pleinen waar de podia staan opgesteld, in het spoorboekje van Dias Latinos genoemd naar de hoofdsponsoren. Zo is het Lieve Vrouwekerkhof omgedoopt in Plaza Salentein. Op vrijdag barst het hier al los met bands als ZUCO103. Stefan Smid, Stefan Kruger en zangers Lilian Vieira, serveren muzikale gerechten die met onder meer jazz, breakbeat, jungle, drum & bass én gekruid met Braziliaanse en Afro Cubaanse smaakmakers feestelijk worden opgediend. Ongetwijfeld dat het nummer The Same Way voorbij komt. ,,Het was oorspronkelijk een vaag liedje dat we op de hotelkamer in Rio al jammend hebben vormgegeven", vertelt Lilian Vieira. „We wisten echt niet wat we met dit nummer moesten doen. Aan het einde van een lange opnamedag borrelde deze melodie weer op. De apparatuur ging weer aan. Het humoristische is dat we tijdens de opname met z'n allen stonden te dansen. Terug in Nederland hebben we een paar maanden ook aan dit stuk zitten schaven. Alleen het tempo is onveranderd. De rest is totaal anders. Het is een geweldig nummer geworden dat ook live prima scoort."

De Groenmarkt is drie dagen lang Plaza Tui waar ook op vrijdag Joris Linssen & Caramba voor de nodige sfeer zorgt. Ze worden geroemd vanwege een nimmer aflatend enthousiasme. ,,We geloven in onze liedjes en in onszelf", legt Linssen uit. ,,En dat spat van het podium. Mensen muzikaal raken. Heerlijk."

Naast Plaza Mooierplein zal ook ook Plaza de Hof gedurende dit festival met Latin en Caribische klanken ingekleurd worden. Raymann moet in de aanloop nog een paar puntjes regelen om uiteindelijk zelf deelgenoot te kunnen zijn van een festival waarmee hij ambities heeft. „Ik wil dit festival uitbouwen tot het grootste Latin & Caribisch festival van Europa." Cuando se cierra una puerta, se abre una ventana.

MEET AND GREET MET RAYMANN Neem een kijkje achter de schermen van Dias Latinos en ontmoet de festival directeur Jörgen Raymann persoonlijk. Hij vertelt over de verschillende artiesten, de organisatie en nog veel meer. En daarna uiteraard op de foto! De Stad Amersfoort verloot vijfmaal twee kaarten onder alle lezers.

Stuur een mail naar: pers@diaslatinos.nl met het juiste antwoord op onderstaande vraag voor 26 juni.

In welk land is Jörgen Raymann geboren:

1) Suriname

2) Nederland

3) Indonesië