Film Afscheid van de Lichtenberg bij RTV Utrecht

AMERSFOORT De ziekenhuizen Lichtenberg en St. Elisabeth staan op de nominatie om te worden gesloopt. De panden staan sinds twee jaar leeg en de natuur neemt hand over hand bezit ervan.

De Hooglandse filmproducent Gerrit Veenendaal, bekend van onder meer zijn producties voor Omroep EVA, besefte bijtijds dat de gebouwen er eind 2016 niet meer zullen staan. Hij vroeg formeel toestemming om gewapend met camera's de panden te mogen betreden. Er werd ook gebruik gemaakt van een drone waarmee fraaie beelden van bovenaf konden worden geschoten.

De film is geen documentaire en heeft ook geen rode draad maar voert de kijker slechts mee door de verlaten gangen van het ziekenhuis, gangen waar verstilde emoties nog voelbaar zijn. Om dat te benadrukken werd stadsdichteres Nynke Geertsma gevraagd om de beelden te voorzien van mooie gedichten. Medio 2016 is het gebouw nog slechts een herinnering aan ziek zijn, aan genezing, aan geboorte en overlijden, aan vreugde en verdriet. Gerrit Veenendaal maakte van het St. Elisabeth Ziekenhuis eenzelfde soort film. Deze verschijnt in januari.

Op 27 december is "Afscheid van de Lichtenberg" bij RTV Utrecht te zien in een 3-uurs cyclus en wordt dan meerdere keren herhaald.