Filmfragmenten over toevallige gebeurtenissen

KADE Kunsthal KAdE en filmtheater De Lieve Vrouw houden filmcursus 'De loop der dingen'. Over hoe een toevallige gebeurtenis van alles in gang kan zetten. Met filmfragmenten van Hitchcock en de Coen-broers.

Willem Jaap van Essen

Kunsthal KAdE aan het Eemplein vertoont momenteel 'De loop der dingen'. In deze tentoonstelling draait het om kunst die stoeit met het gegeven van oorzaak en gevolg. Denk aan een bal die van tafel valt, tegen een verfblik stoot, de verf die vervolgens door een regenbuis druipt en in een bak belandt, die daarop overstroomt. Van het een komt onvermijdelijk het ander.

KETTINGREACTIES Ook het witte doek leent zich prima voor zulke kettingreacties. Voorbeelden genoeg van filmmakers die op inventieve wijze spelen met oorzaak en gevolg. Iedereen kent wel films waarbij door een toevallige gebeurtenis een proces in gang wordt gezet waarop de filmheld weinig tot geen invloed meer heeft. Controleverlies en onveiligheid zijn vaak sleutelwoorden. Alles dreigt daardoor gruwelijk uit de hand te lopen.Dergelijke plotwendingen komen nu voorbij in de filmcursus 'De loop der dingen'. KAdE werkt daarbij samen met filmtheater De Lieve Vrouw, waar de cursus zal plaatsvinden onder leiding van Jan Salden. Hij is docent filmtheorie en geschiedenis op de Academie van Beeldende Kunsten Maastricht. Daarnaast is hij actief als cursusdocent en filmrecensent.

De cursus bestaat uit drie avonden. Daarin staat telkens het oeuvre van een specifieke regisseur centraal. Salden toont hun hilarische of juist schrijnende plotwendingen en thema's, gebruikmakend van vele filmfragmenten.

Op woensdag 16 maart bijt Alfred Hitchcock het spits af. De meester van de thriller- en spionagefilm (o.a. Psycho, Vertigo, North by northwest) wist als geen ander hoe je doorgaans onschuldige hoofdpersonen verwikkeld laat raken in een misdrijf. Ze worden speelbal in een proces waar ze zelf totaal geen invloed op hebben. Het rustige leventje van zo'n personage wordt met slechts één gebeurtenis volledig overhoop gegooid.

EIGENZINNIG Op woensdag 23 maart is het de beurt aan Tom Tykwer. Deze Duitse regisseur (o.a. Lola rennt, Perfume en The international) laat kijkers met zijn films nadenken over de vraag of het leven van de mens bepaald wordt door stom toeval of juist een (wrede) speling van het lot. Tot slot, op woensdag 30 maart, maken deelenmers nader kennis met de films van de gebroeders Joel en Ethan Coen (o.a. Fargo, The big Lebowski en A serious man). Dit eigenzinnige filmmakersduo laat in hun misdaadkomedies de levens van hun personages als een kaartenhuis ineen storten. Vaak loopt de ene fantastische plotwending daarbij over in de andere.

Filmcursus 'De loop der dingen' vindt plaats op de woensdagen 16, 23, 30 maart in Filmtheater De Lieve Vrouw in samenwerking met Kunsthal KAdE. Aanvang 19.00 uur.

foto Filmscene uit Lola rennt van Tom Tykwer, wiens oeuvre op 23 maart centraal staat.