Flashmob van Nino en zijn breakdancecrew in Meander

AMERSFOORT De 13-jarige Nino Soedito heeft astma en wilde op Wereld Astma Dag iets doen om aandacht te vragen voor zijn werk als ambassadeur voor de Vrienden van Meander. Zo kwam hij op het idee om een breakdance-flahmob te organiseren voor personeel in de kantine van het medisch centrum. Na afloop deelde hij flyers uit: ,,Wij willen jullie met deze act verrassen, de Vrienden van Meander willen met hun projecten ook patiënten verrassen. Onder meer door een sfeervol ziekenhuis te maken voor astmapatiënten en alle anderen."

Een belangrijk speerpunt voor de Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum is het kindvriendelijk maken van het ziekenhuis. Zo hebben ze dankzij donaties het KinderPark Meander gerealiseerd, de aankleding van de kinderafdeling, een dakterras, speelwanden in wachtruimtes en ze sparen nu voor een speeltuin. Nino komt regelmatig op de kinderpoli bij dokter Frank Eskes. Voor wie astma heeft, is het belangrijk om gezond en sportief te leven, iets waar zijn kinderarts dus goed op let. Nino plukt hier ondanks zijn vroege geboorte nu de vruchten van. Hij mag zelfs zijn medicijnen nu gaan afbouwen.

ASTMA ,,Ik ben te vroeg geboren, toen ik nog maar 27 weken was. Misschien komt het daardoor dat ik astma heb. Mijn dokter heet Frank Eskes, hij is kinderarts. Dokter Frank vond het een goed idee dat ik ging sporten. Zo ben ik bij breakdance gekomen. En door de medicijnen en gezond te leven heb ik steeds minder last van mijn astma. Als ik een astma-aanval krijg, dan krijg ik bijna geen lucht, ik moet veel hijgen en naar lucht happen. Ik krijg er last van wanneer ik moet fietsen met flinke tegenwind. Ik moet dan heel hard trappen en word snel moe. Vroeger pakte ik dan snel mijn pufapparaat. Maar nu heb ik dat niet zo vaak meer nodig. Mijn vrienden weten dat ik astma heb."

BREAKDANCE ,,Breakdance vind ik een van de leukste dingen om te doen. Ik zit in de breakdance selectie van A-dance. Twee keer in de week heb ik training. Of ik later iets met dansen ga doen, weet ik nog niet. Het lijkt me heel leuk! Maar ik weet nog niet wat ik wil worden. Ik zit nu in de brugklas in Nijkerk (VMBO-TL). Daar krijg je veel Engels, dat is mijn lievelingsvak. Ik heb het heel erg naar mijn zin op school. Ik fiets dagelijks met een klasgenoot vanuit Vathorst naar school. Ik moest wel wennen aan al het huiswerk en drukke rooster. Ik heb soms lange schooldagen."

,,Af en toe moet ik voor controle naar het ziekenhuis. Twee keer per jaar. Ik vind het niet erg om naar Meander te gaan. Het nieuwe ziekenhuis is mooi. Er zijn blauwe dieren, die zijn grappig. En dingen waar je mee kunt spelen. Als je in het ziekenhuis moet blijven, kan je vader of moeder bij je op de kamer slapen. Dat vind ik heel goed, want dan ben je niet zo alleen. Hier wil ik wel reclame voor maken. Veel meer mensen moeten aan de acties meedoen. Dan kunnen er nog meer mooie dingen komen in het ziekenhuis. Voor kinderen, maar ook voor oude mensen of mensen met kanker. Dan word je vanzelf een beetje blij, als het gezellig om je heen is."

Als ambassadeur help Nino met acties van de Vrienden van Meander. ,,Ik heb ook mijn spreekbeurt in het ziekenhuis gehouden en geld ingezameld met groep 8. En ik heb bij de marathon van Amersfoort ballonnen en folders uitgedeeld en het Meanderijsje gepromoot. Ook deed ik mee aan het Raar Maar Waar Wetenschapsfestival in Meander. Er kwamen heel veel kinderen met hun

ouders. Het optreden met mijn breakdancevrienden Hidde en Max was erg leuk. Iedereen stond mee te klappen."