• Caroline Koning

Fors minder woninginbraken afgelopen jaar

AMERSFOORT De politie registreerde afgelopen jaar 5 procent minder misdrijven dan in 2014. Het aantal woninginbraken daalde in heel Nederland met 9 procent. In Amersfoort bedroeg de daling van het aantal woninginbraken zelfs meer dan 25 procent. Desondanks werd in één op de drie gemeenten vaker ingebroken dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS woensdag presenteerde.

Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde afgelopen jaar in heel Nederland met 9 procent tot onder de 65.000. Niet overal in Nederland nam woninginbraak even sterk af. In één op de drie gemeenten nam in 2015 het aantal woninginbraken zelfs toe. Ook in voorgaande jaren week de ontwikkeling in een deel van de gemeenten af van de landelijke trend. Dat wijst er op dat lokale omstandigheden ook een aanzienlijke rol spelen in de ontwikkeling van het aantal woninginbraken.

Tussen 2007 en 2012 nam het totaal aantal woninginbraken jaarlijks toe, maar vervolgens daalde het aantal woninginbraken weer met 30 procent. Deze daling ligt volgens het CBS in lijn met de extra politieaandacht die hier naar uitgaat sinds de start van de Nationale Politie in 2012.