• CARLAKOGELMAN
  • CARLAKOGELMAN
  • CARLAKOGELMAN

Fotografe Carla Kogelman genomineerd voor 'Zilveren Camera'

AMERSFOORT De Amersfoortse fotografe Carla Kogelman (1961) is genomineerd voor de 'Zilveren Camera'. Dat is maandag bekendgemaakt. In de categorie 'Sport' behoort haar reportage over het Amersfoortse Sportfondsenbad tot de kanshebbers. De serie werd onder meer in De Stad Amersfoort gepubliceerd. Kogelman zegt „verrast, heel blij en trots" te zijn op de nominatie, hoewel het niet de eerste is.

Kogelman verdiende ook een nominatie in de categorie 'Paul Peters Fotoprijs', een prijs voor series van meer dan vijf foto's. De serie van de Amersfoortse kreeg de titel 'Because of Pink'. Een ietwat mysterieuze titel, omdat de ingezonden serie in zwart-wit is uitgevoerd, het

handelsmerk van Kogelman. „Ik kreeg in eerste instantie het verzoek om een familieportret te maken van een Utrechts gezin met een twee-eiige drieling. Maar ik vond dat gezin zó interessant dat ik besloot er een langlopende serie van te maken'', aldus Kogelman.

„De titel van de serie ontstond omdat de drie kinderen alledrie iets met 'roze' hadden. Toen had ik alleen nog niet bepaald of ik de serie in kleur of in zwart-wit wilde uitvoeren.''

ZILVEREN CAMERA De Zilveren Camera is een Nederlandse fotografiewedstrijd. De hieraan verbonden prijs wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. De wedstrijd is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), een sectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

PRIJZEN Carla Kogelman verdiende in haar carrière inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid nominaties en prijzen bij grote nationale en internationale wedstrijden. De Zilveren Camera en Word Press Photo zijn belangrijke podia waarop werk van de Amersfoortse bekroond werd.