• Bij de FuckUpNights is er geen schaamte of taboe; durf te spreken over het falen.

    Linda Bouritius Photography

FuckUp Nights viert het falen

AMERSFOORT Kunnen en mogen falen; dat is wat de organisatie van FuckUp Nights de bezoekers wil meegeven. Het concept is inmiddels in driehonderd steden wereldwijd uitgerold. In Amersfoort is donderdag de derde editie van het evenement waar missers centraal staan. ,,In een tijd waarin alles draait om succes, vergeten we weleens dat we ook maar mensen zijn..."

Jeroen van der Veer

Met diverse gastsprekers op het podium wil de organisatie aantonen dat het menselijk is om te falen. ,,Tijdens deze avond vertellen vier sprekers over hun professionele missers of tegenslagen binnen hun projecten", duidt mede-organisator Marjolein van Dam.

ENTHOUSIAST Als geen ander wordt beseft dat het kwetsbaar is om over blunders te spreken, maar juist daarmee hoopt FuckUpNights de taboe te doorbreken. ,,Niemand wil falen, maar wij vinden dat we dat juist moeten vieren. Iedereen gaat wel eens door een diep dal en achter elk succesverhaal zit een keerzijde."

Het project is begonnen in Mexico. De Amersfoortse Van Dam raakte na een avondje FUN (FuckUp Nights) in Utrecht enthousiast over het concept en haalde het met enkele vrienden naar de Amersfoort. ,,Toen ik in Utrecht ging kijken, was ik direct overtuigd. Iedereen maakt fouten, maar dat hoor je zelden. Eigenlijk best raar, want je kunt er enorm veel van leren."

KWETSBAAR Het is een besluit waarvan ze nog altijd geen spijt heeft. ,,Per avond kunnen er honderd mensen in het KAdECafé op het Eemplein, de aankomende editie is alweer bijna uitverkocht. Je merkt dat er veel belangstelling voor is, omdat iedereen deze avond kwetsbaar durft te zijn. Dat opent deuren en je krijgt daardoor hele mooie interactie. Taboes verdwijnen en er wordt open gesproken over falen."

LEREN VAN FOUTEN Aanstaande donderdag komen Gaston Dorren (Amersfoortse taaljournalist), Ruben Vermijs (PicNic), Lucas Keijning (kinderboekenschrijver en wetenschapcommunicator) en Frans Reichardt (klantenluisteraar, spreker en schrijver) vertellen over hun pijnlijke missers. ,,Daarnaast is er een Wall of Shame, waarop de aanwezigen hun eigen missers kunnen schrijven. Deze worden tijdens de avond ook besproken, waardoor de interactie met het publiek groot is", aldus Van Dam. ,,Je merkte de vorige keren dat de sfeer op zo'n avond heel toegankelijk is en de aanwezigen ook hun schaamte aan de kant durven te zetten. Precies waarvoor deze avonden zijn bedoeld; het falen vieren en er gezamenlijk van leren."

EEN VIERDE EDITIE Doordat er nog maar weinig kaarten te koop zijn voor aanstaande donderdag, maakt de organisatie bekend dat er ook een vierde editie gaat komen. De sprekers zijn nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat deze op 23 mei wordt gehouden. ,,Maar", zegt Van Dam trots. ,,Eerst van aanstaande donderdag weer een succes maken."

Donderdag 24 januari, KadECafé Eemplein 75, aanvang 20.00 uur.

Meer op Facebook: Fuckupnights Amersfoort.