• Flint

Geluidsoverlast rond Flint blijft; luistertest zou over moeten

AMERSFOORT Geluidsoverlast blijft omwonenden van theater Flint in hun slaap houden. Het gaat niet alleen om muziek en andere versterkte geluiden uit het theater, maar ook om zeer hoog gesuis en zeer laag gebrom. Dit kabaal zou afkomstig zijn van een klimaatinstallatie, die er in maart dit jaar was aangebracht. De installatie zou zeven dagen per week, 24 uur per dag aanstaan, steeds op volle kracht. De omwonenden denken dat er tot dusverre te weinig is gedaan om deze overlast te voorkomen. 

Jeroen de Valk

De gemeente Amersfoort en het theater hebben op 30 juni een luisterproef gehouden die echter 'jammerlijk is mislukt', zo schrijft Jan den Ouden, woordvoerder van de omwonenden. ,,Op die avond luisterde namelijk een dj een feest op waarmee het einde van het seizoen werd gevierd. De dj trad op in de binnenplaats van theater Flint en overstemde alles wat er verder maar te horen zou kunnen zijn.''

BASTONEN Den Ouden pleit voor een nieuwe geluidstest, deze keer in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) van de provincie Utrecht. Deze instelling beschikt over nog betere apparatuur. Den Ouden overlegde al met Paul Verkerk, geluidspecialist van de RUD Utrecht. Verkerk liet weten dat het lage gebrom zowel door bastonen als door de installatie kan worden veroorzaakt. In het laatste geval spreken deskundigen van 'laagfrequent geluid' ofwel LFG en is inzet van speciale apparatuur noodzakelijk.

De nieuwe meting zou moeten geschieden op vijf meter hoogte, onder leiding van een LFG-deskundige. Er moeten dan opnamen worden gemaakt, die later opnieuw kunnen worden beluisterd. Die opnamen zouden dan zeker vier uur lang moeten zijn, teneinde een goed beeld te krijgen van het gemiddelde aantal decibellen. Uiteraard moet er worden gemeten als er zo min mogelijk omgevingsgeluid is; in de nachtelijke uren, bijvoorbeeld.

STADSHAL De RUD liet Den Ouden weten dat het graag komt meewerken aan een tweede, grondige geluidstest. Den Ouden hoopt en verwacht dat de gemeente Amersfoort toehapt. Bij eerdere correspondentie meldde de gemeente dat LFG zich niet goed laat meten, aangezien niet duidelijk was hoe dit diende te gebeuren. De gemeente beloofde wel dat de overlast van muziek een andere activiteiten in de AFASzaal terdege zullen worden aangepakt.

De AFASzaal heette oorspronkelijk Stadshal en werd eind jaren 70 gebouwd als vervanging van de Markthal aan de Breestraat. Er vonden oorspronkelijk vooral congressen en beurzen plaats.Den Ouden spreekt namens zo'n twintig bewoners van het aangrenzende Dreyershofje. Hij klaagt in een recente brief - die werd doorgestuurd naar deze krant - over 'hoofdpijn, slecht slapen, niet goed kunnen werken, trillingen in het lichaam, trommelvliezen die onder constante druk staan en concentratieverlies'.