• BDU Media

Gemeente Amersfoort opnieuw opgeschrikt door datalek

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft zo'n 100 brieven met gevoelige informatie naar verkeerde personen gestuurd. Dat wordt duidelijk nadat Youssef el Messaoudi van GroenLinks een collegebericht op social-media deelde.

Jeroen van der Veer

Bij het printen van brieven is volgens de gemeente een fout gemaakt. Zou zouden de brieven voor mensen zijn met een bijstandsuitkering en daarin wordt duidelijkheid gegeven over hun vakantiegeld. Op ongeveer 100 brieven staat echter op de achterkant informatie over iemand anders. ,,Het gaat om een bankrekeningnummer, het bedrag van het vakantiegeld en een naam en adres."

Daarnaast hebben honderd mensen helemaal geen brief ontvangen, omdat hun brief op de achterkant van een brief aan iemand anders is geprint. ,,Hierdoor is er sprake van een datalek. Op grond van deze wet hebben wij dit incident gemeld bij de Autoriteit persoonsgegevens."

De lek kwam aan het licht toen een inwoner en een bewindvoerder melding maakte van de verkeerde brief. ,,Wij hebben toen gelijk de verzending van alle brieven die nog niet waren verstuurd stopgezet", staat te lezen in het collegebericht.

De gemeente heeft nu 211 personen een brief gestuurd met de vraag of zij hun brief willen terugsturen. ,,Wij houden bij wie hem heeft teruggestuurd. Indien dit niet gebeurt, zullen wij contact opnemen."