Gemeente vervangt zieke kastanjes op De Hof

AMERSFOORT De zeven kastanjes op het plein De Hof zijn ziek en worden binnenkort vervangen, meldt de gemeente Amersfoort. Zij zijn al langere tijd besmet met de kastanjebloedingsziekte. De groei van de bomen blijft achter en de bomen verliezen al vroeg in de zomer hun bladeren. Deze ziekte is niet behandelbaar en de bomen sterven hier uiteindelijk aan.

De kastanjebloedingsziekte is een voortschrijdende ziekte. Ook geeft de huidige staat van de bomen geen fraai beeld doordat zij vroegtijdig hun bladeren verliezen en 'bloedende wonden' hebben. Voor de kap van de zeven kastanjes is nu een vergunning verleend. Onder voorbehoud van eventuele bezwaren, kunnen de zieke bomen begin maart gekapt worden.

NIEUWE BOMEN De zieke bomen worden vervangen door negen bomen van een andere soort. Hierbij houdt de gemeente rekening met het gebruik van het plein door onder meer horeca en markt: er komen bijvoorbeeld geen bomen die (overmatig) last hebben van vallende zaden, stuifmeel of druip. De keuze van de boomsoort is nog niet bekend en wordt nog voorgelegd aan belanghebbenden zoals ondernemers en omwonenden van de Hof. De gemeente streeft ernaar de nieuwe bomen te planten voor de start van het terrasseizoen.