• Archief BDU Media

Gemeente waarschuwt voor risico's verhoogd loodgehalte in bodem binnenstad

AMERSFOORT In de binnenstad van Amersfoort is sprake van verhoogde loodgehalten in de bodem. ,,Net zoals dat op heel veel andere plaatsen in Nederland het geval is schrijft de gemeente. ,,De aanwezigheid van een verhoogde concentratie lood in de grond levert in zijn algemeenheid weinig risico op. Het kan echter wel een risico zijn voor jonge kinderen als deze veel en vaak vervuilde grond inslikken." Daarom waarschuwt de gemeente Amersfoort hiervoor.

Uit een onderzoek van het RIVM uit 2016 blijkt dat bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar het leervermogen kan afnemen als er veel en vaak grond met lood binnenkrijgen. Jonge kinderen zijn extra zijn extra gevoelig voor lood, omdat zij lood makkelijker in hun lichaam opnemen dan volwassen.

Om te voorkomen dat kinderen veel grond inslikken tipt de gemeente om kinderen hun handen te laten wassen na het buitenspelen, kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem te laten spelen en te kiezen voor een zandbak met schoon zand. Groenten en fruit kunnen het best in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde) verbouwd worden en altijd gewassen voor consumptie. Handen wassen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten is raadzaam, evenals de inloop van grond in huis tegengaan door schoenen uit te doen bij naar binnen lopen. ,,Stofzuig of dweil regelmatig uw huis", tipt de gemeente tot slot.

ONDERZOEK Uit voorzorg onderzoekt de gemeente alle speeltuintjes in de binnenstad op de risico's van een verhoogd loodgehalte in de bodem. Hoge concentraties lood in de bodem zijn geen probleem, zolang de inname van lood beperkt blijft. Maatregelen zijn er dan ook op gericht om contact met lood te voorkomen. Indien de loodwaarden (te) hoog zijn, neemt de gemeente maatregelen.

De gemeente doet geen onderzoek naar de grond in particuliere tuinen. Bewoners van plekken in de binnenstad waar bodemonderzoekgegevens van bekend zijn, ontvangen in de komende weken een brief met gebruiksadviezen. Op www.bodemloket.nl is informatie te vinden over bodemonderzoek van percelen.

Ook wil de gemeente bewoners van de binnenstad in het voorjaar de mogelijkheid bieden om tijdens een bijeenkomst meegebrachte grond te laten onderzoeken.

Op de website www.amersfoort.nl/lood is meer informatie te vinden.