• Merel Bakker

Gemeente wijst bod voor Warner Jenkinson fabriek af

Bert Vos

AMERSFOORT Grootse plannen hebben ze. De mensen van coöperatie Plan B met de voormalige kleurstoffenfabriek van Warner Jenkinson aan de Kleine Koppel, die nu De War wordt genoemd. ,,Dit is het oudste fabriekscomplex van Amersfoort. Industrieel erfgoed dat teruggaat tot 1881. Dat moet behouden blijven", vertellen de initiatiefnememers Harmen Zijp en Diana Wildschut. De gemeente wil het echter verkopen aan de hoogste bieder. Tot nu toe hebben ze volgens gemeentewoordvoerder Petri ten Doop twee concurenten die een bod willen uitbrengen.

Bij een presentatie over de financiële spankracht voor de gemeente kwam uit dat het collectief het hele complex voor minstens drie ton op eigen kracht zou kunnen kopen en financieren, inclusief de benodigde renovatie om de oudste fabriek van Amersfoort te behouden. Kosten: anderhalf miljoen euro. Het college heeft dit echter afgewezen, tot grote verbazing van de potentiële kopers. ,,De preferente positie waarbij de gemeente alleen met ons onderhandelt over koop is zelfs opgeheven. Nu kunnen ook ander marktpartijen een bod uitbrengen", zegt Zijp.

Op de zijgevel hangt een kleurrijk voorbeeld hoe het terrein volgens de gebruikers eruit moet gaan zien. Als een vrijplaats en open laboratorium, waar kunst, wetenschap, theater, techniek en duurzaamheid elkaar vinden met een groene oase die zich langs de Eem nestelt. Er zitten momenteel ondernemingen, werkateliers en stichtingen die onderdeel zijn van de coöperatie. ,,Nu al gebeurt er van alles en en wordt er dagelijks gebruik gemaakt door 50 tot 100 gebruikers van buitenaf voor allerlei activiteiten. Het zou erg jammer zijn voor ons en de stad dat een investering van meer dan twaalf jaar voor niets is geweest," vult Wildschut aan.

Zijp was er vanuit gegaan dat geprekken met de ambtenaren ook over de ontwikkelingen van deze historische plek zouden gaan en wat die zou kunnen betekenen voor de stad. ,,Nu gaat het alleen nog maar over boekwaarde en taxatie. Dat is frustrerend. Terwijl wij een waardevolle aanvulling zijn op wat er aan deze kant van het havengebied gebeurt dat volop in ontwikkeling is en steeds meer Amersfoorters trekt. Kijk maar naar de Nieuwe Stad en het Eemplein. De War moet een openbare publieke ruimte bijven, om te experimenteren, uit te vinden, onderzoek te doen naar duurzaamheid en nieuwe wegen te verkennen. Deze inspirerende plek is als een jas die ons goed past."

Aanvankelijk wilde Amersfoort de fabriek verkopen aan bouwbedrijf Heijmans voor woningbouw. Maar door de vervuilde grond bleek dit niet rendabel. Voor zover bekend zijn er momenteel twee andere partijen die belangstelling hebben in de oude verffabriek. Den Doop wil niet kwijt wie dat zijn. ,,Het terrein is nog niet officieel in de verkoop, maar deze twee hebben zichzelf spontaan aangemeld voor een eventuele overname."

De drie ton kan De War wel ophoesten, beamen Zijp en Wildschut. ,,We brengen zonder hulp ook de huur van een halve ton per jaar op. Als er overeensteming is met de gemeente over een koopsom wil het collectief met crowdfunding het benodigde bedrag bij elkaar gaan halen. ,,Maar dan moeten we wel een concreet eindbedrag weten."

De coöperatie heeft in februari een geprek met wethouder Pim van den Berg. ,,Daarin willen we het hebben over de reactie van het college waarom het bod is afgewezen, wat daar achter zit en wat de voorwaarden zijn om verder te onderhandelen", aldus Zijp die nog steeds uitgaan van een goede afloop.