• Archief BDU Media

Gemiddelde huizenprijs in Amersfoort naar recordhoogte

AMERSFOORT De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoningen in de gemeente Amersfoort is vorig jaar met 14,6 procent gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2017 werd er gemiddeld 296.863 euro neergelegd voor een bestaande koopwoning in de gemeente, ook al en recordhoogte. Vorig jaar was dat 340.300 euro, wederom het hoogste ooit. In het jaar 1995 kostte een gemiddelde bestaande koopwoning nog 107.823 euro.

LANDELIJK De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2018 toegenomen tot ruim 287.000 euro. In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 211 duizend en 372 duizend euro. In tien procent van de gemeenten was de gemiddelde huizenprijs lager dan 211 duizend euro.

DUURSTE EN GOEDKOOPSTE Blaricum is na vier jaar weer de duurste gemeente van Nederland. Gemiddeld kostte een koopwoning in Blaricum meer dan negen ton. Delfzijl is de goedkoopste; een gemiddelde woning kost hier 142.200 euro.

SOORT WONINGEN De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. In gemeenten met relatief veel villa's zal de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen.