• Galerie De Ploegh

Gezamenlijke actie voor behoud kunstwerk

AMERSFOORT Gemeente Amersfoort en landelijk kunstenaarsgenootschap De Ploegh trekken samen op, om het beeld Wachter voor Amersfoort en de buurt Coninckstraat te behouden. Het kunstwerk van beeldhouwer Rob Schreefel was tijdelijk geplaatst bij het Cultuurhuis aan het Flintplein voor een buitenexpositie en zou dit najaar weer weggehaald worden.

Buurtbewoners benaderden De Ploegh met het verzoek of het beeld zou kunnen blijven en startten een handtekeningenactie, onder de noemer: 'Wachter gaat toch niet weg!'. Aangestoken door dit enthousiasme is De Ploegh in gesprek gegaan met de gemeente Amersfoort. Allerlei partijen sloten zich aan bij het initiatief, zoals Flint, organisaties in het Cultuurhuis en de stichting Open Oog, die ook betrokken was bij de realisatie van het kunstwerk Luce voor Meander MC. De tijdelijke plaatsing van Wachter is mogelijk gemaakt door het K.F. Heinfonds: ook deze stichting tekende voor behoud van het beeld.

Wethouder Fatma Koser Kaya van cultuur: ,,Kunst bij iedereen binnen krijgen is belangrijk. Door kunst leer je anders te kijken. Kunst in openbare ruimte stimuleert dit voor een grote groep." Gezien de brede steun voor Wachter is de wethouder bereid het beeld voor de gemeentelijke collectie aan te kopen, zodat het voor het Cultuurhuis kan blijven staan. De gemeente en De Ploegh streven naar een co-financiering met cultuurfondsen. In het voorjaar van 2019 volgt een feestelijk 'welkom' voor Wachter: buurtbewoners organiseren dit feestje samen met De Ploegh. Wethouder cultuur neemt dan namens de gemeente Amersfoort het kunstwerk in ontvangst.