• Eigen foto

Goudkoorts: Jaap Hengeveld

AMERSFOORT De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? Jaap Hengeveld, onder meer betrokken bij de Marathon Amersfoort en Amersfoortse Sportfederatie, volgt de sporters op de voet: ,,Nederland werd qua medaillespiegel in Sotsji vijfde! Je weet maar nooit..."

Naam

Jaap Hengeveld.

Leeftijd

62 jaar.

Woonplaats

Amersfoort.

Werk

,,Voor communicatie onder meer verbonden met de Amersfoortse Sportfederatie ASF, de Marathon Amersfoort, de Obstaclerun Amersfoort op 2 april en de Amerena Zwemloop op 22 april."

Mijn favoriete sport op deze winterspelen

,,Mijn favoriete sport is Cross Country Skiing. Wij noemen het langlaufen. Het zit dichtbij mijn favoriete sport hardlopen. Het kan ongelofelijk inspannend zijn, weet ik ook uit eigen ervaring. Kijk maar eens hoe die gasten over de finish komen!"

Welke Nederlander wint de meeste medailles

,,Nou na, Kramer dus."

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van...

,,Ik denk Calgary. Dat was in 1988, met Yvonne van Gennip. Nederland stond op de kaart!"

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd?

,,Ik ga het bijhouden, zal bij elkaar toch een paar dagen zijn?"

Mijn favoriete Olympiër?

,,Mijn favoriete Olympiër is Ole Bjoerndalen, vooral bekend als biatleet. Hij heeft maar liefst dertien Olympische medailles op zijn naam staan. In Sochi haalde hij goud op het eerste onderdeel, de 10 kilometer sprint. Helaas doet hij niet mee in Pyeongchang."

Welk land wint de meeste medailles?

,,Het zal er om hangen, maar nu Rusland niet meedoet vanwege het dopingschandaal, verwacht ik Noorwegen. Maar goed, Nederland werd in Sotsji vijfde! Je weet maar nooit."

Mooiste moment winterspelenmoment ooit

,,Er zijn veel momenten, uiteraard ook met Nederlanders. Maar als ik toch mag kiezen, de overwinning van Bjoerndalen op op de 10 km sprint biatlon. Alleen wat filmpje betreft zou ik kiezen voor deze, waarin de 40 jarige Noor traint en waarin je hem uiteindelijk met goud op het podium van Sochi ziet staan." (zie de video).

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom?

,,Dat is Sjinkie Knegt. Na een zware blessure in 2016 is hij weer 200 procent terug. Volgens mij neemt hij deel aan maar liefst vier afstanden, en kan op elk onderdeel goud winnen."

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen?

,,Tja verrassen? Wat dacht je van Sven Kramer? Hij gaat wat medailles betreft Bjoerndalen niet inhalen, maar ik denk dat hij het gaat redden: de succesvolste Nederlander op de Winterspelen..... drie keer goud?"