• Jolein Singor (links) in de rol van Antigone en Jan van der Smissen in de rol van Kreon.

    Bert Woudstra

Grieks drama Antigone terug in Tejaterthuis

AMERSFOORT Voor de productie die in mei 2000 aan de basis stond van Tejaterthuis, Antigone, opent het Amersfoortse huiskamertheater (Nieuwstraat 17) de komende weken de deuren. Het bijzondere van deze reprise is dat het Griekse drama net als zestien jaar geleden onder regie staat van de stadgenoten Howard van Dodemont en Pieter Jongsma. De première is vrijdag 3 juni om 20.30 uur.

Hans Vos

Destijds vond Antigone in een heel andere, veel grotere setting in Amersfoort plaats: het Openlucht Theater, in bos Birkhoven. Dat was toen een zeer geslaagd project van vijf Amersfoortse amateurtheatergroepen, onder de noemer Quint. Voor regisseur Van Dodemont mondde die speciale 'millenniumuitvoering' uit in een nauwe samenwerking met Ali en Gerrit Bonsel, de grondleggers van Tejaterthuis. Daaraan verbond hij zich voor het geven van acteertrainingen, workshops, adviezen en bij gelegenheid als artistiek leider.

Met rechterhand Jongsma zette hij de schouders onder een Antigone-vertolking passend bij de huiskamersfeer van Tejaterthuis, uitgevoerd door acht acteurs. ,,Het is geen remake'', zegt Van Dodemont met nadruk. ,,We zijn het helemaal opnieuw gaan maken.'' In de regie vullen de twee theatervrienden elkaar aan. ,,Pieter is wat zachter in de aanpak en de omgang met acteurs, ik ben wat harder.''

Over de aanloop naar de première zijn beiden zeer te spreken. ,,Over de gedachte achter het stuk en de over uitvoering hebben we samen goed kunnen praten.'' De Griekse tragedie is al eeuwenlang zeer actueel, onderstrepen Van Dodemont en Jongsma de dynamiek van het intermenselijke verkeer in Antigone. Conflicten, problemen, tegenstellingen, moed, keuzes, liefde en overgave, alles komt aan bod. Puttend uit het eigen arsenaal aan amateurtoneelspelers- en speelsters ontstond, na audities, de rolverdeling. ,,Iedere acteur en actrice weet dat het uiterste van hem en haar wordt gevraagd'', licht Van Dodemont toe. ,,We zijn geen gezelligheidsvereniging die achter de breipennen een leuk toneelstukje maakt. We komen dan wel niet in de eredivisie uit, we willen met z'n allen wél winnen en doen onze stinkende best om er een goede voorstelling van te maken.''

HUISKAMERTONEEL Het publiek zit er in Tejaterthuis bovenop, wat de moeilijkheidsgraad van het acteerspel verhoogt. Van de uitvoerenden wordt verlangd dat zij zich instellen op hun speelruimte.

,,Alles wordt gezien, heel spannend'', vertelt Van Dodemont. ,,Doe je het niet goed als acteur of actrice, dan haken mensen af. Of ze door het spel gegrepen worden, kun je bijna in hun ogen zien. Daar komt bij dat we deze voorstelling niet van één kant spelen, maar van twee kanten. Er wordt tussen het publiek in gespeeld. Niemand kan zich verschuilen bij het uitvechten van de conflicten. Dat geldt voor beide kanten. Dit huiskamertoneelspel is nog meer privé dan we gewend waren. Ben zeer benieuwd hoe dit gaat uitpakken.'' Jongsma hoopt dat de interactie met het publiek na de voorstelling nog even doorgaat, bij het gezamenlijk nuttigen van een drankje.

,,Napraten is heel erg leuk. Ook voor het uitwisselen van ervaringen maken wij ons toneel. Ik ben heel benieuwd naar de reacties op Antigone. Ik kijk ernaar uit.''

PROGRAMMA De speeldata van Antigone in Tejaterthuis, Nieuwstraat 17 in Amersfoort, in de maand juni zijn: 3 (première), 4, 5, 10, 12, 16, 17 en 19. Aanvang 20.30 uur (op zondagen 14.30 uur). Info: 033-4632134 en www.tejaterthuis.nl.