• Op een nog onbekend terrein moet volgens het plan in 2019/2020 een centrale vuurwerkshow komen.

    BDU Media

GroenLinks en D66: 'Grote centrale vuurwerkshow'

AMERSFOORT Als het aan GroenLinks en D66 ligt, kunnen liefhebbers van vuurwerk tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 genieten van een grote vuurwerkshow. Om klokslag 00.00 uur moet er op een nog onbekende plek groots vuurwerk de lucht ingeschoten worden en dit zorgt er volgens de twee partijen voor dat de hoeveelheid afgestoken consumentenvuurwerk met 30 procent daalt.

Jeroen van der Veer

Op het social-media account van Youssef el-Messaoudi was een poll te zien met de vraag of Amersfoort een centrale vuurwerkshow zag zitten. De reacties waren wisselend en dit kwam vooral, omdat er geen verdere uitleg bij te lezen viel. Nu, een ruime week later, is duidelijk geworden waarom deze vraag werd gesteld.

DALING CONSUMENTENVUURWERK Zo hebben D66 en GroenLinks, samen goed voor twaalf zetels, een motie ingediend om te bekijken of er genoeg draagvlak is voor een centrale vuurwerkshow. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of zij de overige partijen met zich mee hebben gekregen, maar als het aan El-Messaoudi ligt, wordt het plan wel doorgevoerd.

Zo heeft volgens raadsleden Saïd Belkasmi (D66) en Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) onderzoek uitgewezen dat de hoeveelheid afgestoken consumentenvuurwerk tussen de 20 tot 30 procent daalt. ,,Ik wil absoluut niet aan de traditie komen", wil El-Messaoudi benadrukt hebben. ,,Met Oud en Nieuw horen mensen zelf ook vuurwerk af te steken, alleen een show zoals bijvoorbeeld in Rotterdam op de Erasmusbrug kan toch ook in Amersfoort? De liefhebber kan daarheen en mensen die liever met vrienden, familie of kennissen het feest vieren, steken hun eigen vuurwerk af. Een win-winsituatie voor iedereen."

MILIEU Volgens het tweetal hoeft de gemeente zelf niet de kar te trekken, maar roept het in een motie wel op tot actie. Zo wordt aan het college gevraagd om actief partijen en ondernemers uit te nodigen tot het organiseren van een centrale vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling van 2019/2020. ,,Waar dat moet gebeuren, durf ik niet te zeggen. Laten we eerst bekijken of er genoeg draagvlak is en daarna kunnen we de volgende stap maken."
Naast het eerder genoemde argument, hoopt El-Messaoudi op nog meer profijt voor Amersfoort. Doordat particulieren minder vuurwerk afsteken, zal dit ook beter zijn voor het milieu. Daarnaast is de veiligheid een belangrijk aspect. ,,Je moet het zien als evenement en die zijn goed te handhaven. Amersfoort krijgt hierdoor ook meer aantrekkingskracht van buitenaf, wat goed is voor de stad."

EVALUATIE Zoals El-Messaoudi terecht zegt, moet het eerst afwachten of er genoeg partijen voor het plan zijn. Als het daadwerkelijk zo ver komt, vindt de man van GroenLinks een evaluatie zeer belangrijk. ,,Dan moet er na de show gekeken worden naar het effect op individueel afsteken van vuurwerk, gevolgen voor overlast en vuurwerkafval, eventueel effect op inzet van politie en handhaving en waardering in de stad", sluit hij af.