• AS Media
  • AS Media
  • AS Media

Grote brand in leegstaand pand Soesterweg (update)

AMERSFOORT Bij een leegstaand pand aan de Soesterweg is vrijdagavond brand ontstaan en hierbij schaalde de brandweer al snel op naar 'grote brand'. Diverse brandweereenheden uit de gehele regio werkten met man en macht om de uitslaande vlammen, die metershoog uit het dak kwamen, te bestrijden. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan. 

De brand ontstond rond de klok van 23.45 uur en kwam bij de brandweer binnen als 'buitenbrand'. Al snel moest een tweede brandweerauto komen, waarna de melding veranderde in 'gebouwbrand'. Vanaf dat moment ging het hard en werden meerdere eenheden naar de voormalige Noack-fabriek gestuurd. 

ASBEST Tijdens de brand kwam er veel rook vrij en dat leidde tot roetdeeltjes in de omgeving. Ook zijn er asbestdeeltjes vrijgekomen, maar die zijn alleen op de openbare weg terechtgekomen. De plek waar asbest ligt, is afgezet met hekken. Er is geen asbest rondom woningen aangetroffen. Wel kunnen omwonenden te maken hebben met roet en as bij hun woningen.

Het afgezette gebied wordt door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht en schoongemaakt. Medewerkers van het bedrijf gaan bijna dagelijks met asbest om en komen direct met het asbest in aanraking. Zij dragen daarom beschermende kleding.