• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Grote verslagenheid na brand in Knopjesmuseum

AMERSFOORT Nog altijd is de verslagenheid groot bij Harmen Zijp. Door de grote brand van vrijdagavond is 'zijn' Knopjesmuseum in vlammen opgegaan en daardoor deed hij vannacht nauwelijks een oog dicht: ,,Het is allemaal nog erg onwerkelijk en ik kan het nog altijd nauwelijks bevatten. Er zat tien jaar werk in.", aldus Zijp.

Jeroen van der Veer

Hij is een van de dragers van het museum, dat op vrijdag 12 februari zijn deuren zou openen. ,,Ik kan niet beschrijven hoe onmachtig het voelt als je de vlammen steeds groter ziet worden. Ik heb nog drie brandblussers leeggespoten, maar het mocht niet baten."

Het moest een museum worden met een collectie vreemd uitziende objecten waarmee de speelse, wetenschappelijk of esthetische nieuwsgierigheid van de bezoeker aangewakkerd zou worden. De brandweer is vrijdagavond ruim anderhalf uur bezig geweest met het blussen van de brand, voordat om 20.23 uur het sein brandmeester werd gegeven. In totaal werden vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers ingezet.

,,Ik heb de schade nog niet mogen bekijken", aldus Zijp op zaterdagmiddag. ,,Er ontstond tijdens werkzaamheden brand in de dakisolatie, dus ik hoop dat de spullen op de grond niet in aanraking zijn gekomen met het vuur. Dat mag ik hopelijk straks bekijken. Maar het leek alsof de brandweer de halve Eem in ons museum spoot, er zal dus sowieso heel wat waterschade zijn."

INZAMELINGSACTIE Via Facebook is een actie begonnen om geld in te zamelen voor het museum. "Het Knopjesmuseum is afgebrand. Help het knopjesmuseum uit de brand! Steun de mensen achter het museum. Steun het museum", staat te lezen op de Facebook-pagina 'Indebranduitdebrand'

*Aanstaande woensdag in de papieren krant alles over de brand in het Knopjesmuseum*