• Roos Koole

Grotere pakkans bij overlast dankzij vuurwerkdetectiesysteem

AMERSFOORT Sinds de gemeente het vuurwerkdetectiesysteem op 24 december in Amersfoort heeft geïnstalleerd, is hij al ruim honderd keer afgegaan. In de gehele stad hangen meerdere systemen, die op de meter nauwkeurig aangeven waar de luide knal vandaan is gekomen. ,,Bijzondere opsporingsambtenaren krijgen op hun telefoon de melding en proberen vervolgens zo snel mogelijk op locatie te komen. Daarna volgen er maatregelen", aldus woordvoerder Iris van Veen.

Jeroen van der Veer

Voor het eerst werkt Amersfoort met het systeem, dat overlast van vuurwerk moet voorkomen. Deze zijn op strategische plekken gehangen, maar locaties verklappen wil Van Veen niet: ,,Dat haalt het effect weg."

In de stad wordt veelvuldig melding gemaakt van vuurwerkoverlast en om dit jaarlijks probleem mogelijk te tackelen, werden de systemen aangeschaft. ,,Dit is gedaan met drie doelen. Zo is heeft het een preventieve werking, verzamelen we gegevens en maken we patronen zichtbaar en wordt de pakkans vergroot."

Doordat de systemen nog maar een kleine week hangen, is het te vroeg om conclusies te trekken. Wel is duidelijk dat de vuurwerkdetectiesystemen werken en zo hoopt de gemeente dat de periode voor en tijdens de jaarwisseling een stuk rustiger verloopt. Ondanks de investering stromen de meldingen van overlast binnen. Op de www.vuurwerkoverlast.nl staat te lezen dat er in de stad al zo'n 400 klachten zijn gemeld. ,,Na de jaarwisseling evalueert de gemeente het systeem en worden de daadwerkelijke cijfers en locaties vrijgegeven. Pas dan kunnen wij conclusies eraan gaan verbinden en bekijken hoe we het volgend jaar beter kunnen doen."

Pas vanaf 31 december om 18.00 uur mag er legaal vuurwerk afgestoken worden en tot die tijd houdt de gemeente streng toezicht. Zo is er al langere periode extra politie op de been. Van Veen: ,,Ook hebben wij op internet een campagne gevoerd met betrekking op illegaal vuurwerk. Daarmee gebeuren jaarlijks de meeste ongelukken en ondanks dat iedereen dat wel weet, willen wij het nogmaals benadrukken."

VUURWERKVRIJE LOCATIE De directe omgeving van het Meander Medisch Centrum is door de gemeente aangewezen als vuurwerkvrije plaats. Dit betekent dat het ook verboden is om op 31 december vuurwerk af te steken. Handhavers zullen hierop extra alert zijn.

VREUGDEVUREN Om er een gezellig nieuw jaar van te maken, zijn vreugdevuren op drie plekken toegestaan. Op het Piet Mondriaanplein (Soesterkwartier), het kruispunt op het Miereveldstraat (Vermeerkwartier) en op het veldje naast de Scheltussingel (Kruiskamp) mag er tussen 18.00 en 02.00 uur het vreugdevuur ontstoken worden.