• Lex van Lieshout ANP XTRA

Half miljoen nodig voor noodlijdend Fluor 

AMERSFOORT Poppodium Fluor verkeert in financieel zwaar weer. Zonder een eenmalige, extra subsidie van ruim een half miljoen zal het podium het niet redden. Een meerderheid in de gemeenteraad wil dit bedrag desnoods afstaan, om te voorkomen dat Fluor zal omvallen. 

Jeroen de Valk

Zonder morren gaat dat niet. Raadsleden vinden dat ze lang in het ongewisse werden gehouden en dat zorgelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders in het verleden werden weggewoven. Het bericht over de financiële chaos zou deze maand als een donderslag bij heldere hemel zijn gekomen.

De fracties van Amersfoort2014 en het CDA willen dat cultuurwethouder Bertien Houwing zo spoedig mogelijk vragen beantwoordt bij een extra ingelaste interpellatie. Volgens Ben Stoelinga (Amersfoort2014) heeft Houwing twee jaar lang verzuimd om de raad te informeren over de financiële situatie van Fluor.

In een verzoek voor deze interpellatie memoreert Stoelinga dat het college in oktober 2014 had toegezegd dat de gemeenteraad van alle relevante financiële ontwikkelingen op de hoogte zou worden gehouden. De wethouder zou al in mei 2016 zijn ingelicht over de liquiditeitsproblemen, wat haar er niet van weerhield om de raad een maand later te vertellen dat er niets aan de hand was.

Stoelinga laat deze krant weten: ,,Het is een schande dat de raad bewust om de tuin is geleid. Ik vertrouw deze wethouder niet meer. Informatie achterhouden is een doodzonde in de politiek!'' Hij overweegt een motie van wantrouwen in te dienen.

Het zit een aantal oppositiepartijen ook dwars dat het 'businessplan' ofwel het rapport vol aanbevelingen om Fluor weer vlot te trekken, werd geschreven door dezelfde man die van eind 2014 tot najaar 2015 als projectleider actief was bij het poppodium: Dick te Winkel. Een slager die zijn eigen vlees keurt, daar klinkt dit naar. Stoelinga vraagt zich af of er wel van een 'onafhankelijk' rapport kan worden gesproken.

Raadslid Maria Ballast-Tatarian (CDA) vreest  'precedentwerking', waarmee ze maar wil zeggen: als we Fluor gaan steunen, staan binnenkort andere noodlijdende culturele clubs bij de gemeente op de stoep. Ze hoopt dat een interimmanager, gerekruteerd uit 'de gemeentelijke organisatie', soelaas kan bieden, na goede ervaringen bij Theater De Lieve Vrouw. Deze interimmer zou zich moeten inzetten voor meer commerciële verhuur en uitbreiding van de horeca-activiteiten.

Volgens het businessplan vallen de Fluor-inkomsten onder meer tegen vanwege tegenvallende horeca-inkomsten en entreegelden en te veel betaald personeel. Stoelinga benadrukt in schriftelijke vragen dat menig politicus bij diverse bijeenkomsten in Fluor met eigen ogen had kunnen zien dat er geen sprake was van 'echte daghoreca'; zo was er geen keuken aangelegd.

Uit een peiling van het AD blijkt dat een meerderheid van de raad Fluor graag open wil houden. De meest kritische reacties kwamen van Simone Kennedy (CU), die zich afvroeg of een poppodium wel tot de 'culturele basisvoorzieningen'  moet worden gerekend. ,,Zo nee, moeten we Fluor dan niet gewoon sluiten?'' Hans van Wegen (BPA) leek het daarmee eens en sprak van een 'bodemloze put'.

Bestuursvoorzitter  Paul Burger zei ter verdediging dat Fluor in cultureel opzicht goed heeft gepresteerd. ,,En van een financieel zwaar eerste jaar moet je leren.''