• Cees Wouda

'Handen af van De War'

AMERSFOORT Een stoet met vele honderden sympathisanten uit Amersfoort en haar nabije regio, waaronder fans, gebruikers en vertegenwoordigers uit de academische wereld die De War willen behouden voor de stad, trok gisteravond vanaf de Spullenmannen via Kleine Koppel naar het stadhuis. Daar werd de toekomst van De War besproken in de gemeenteraad.

Arjan Klaver

De entourage deed veel denken aan The Passion. In plaats van een kruis werd een groot vraagteken mee gedragen. En er was muziek. Veel muziek. Op het plein voor het Stadhuis maakten de sympathisanten duidelijk aan de ambtelijke wereld waar De War voor staat. „Als de ambtelijke wereld niet naar ons toe komt om te kijken wat we doen, dan komen wij wel naar de ambtelijke wereld", luidde een van de stemmen in de mensenmassa.

Zij droegen borden met teksten als BioLab, Voedselcollectief, Transitieschool, Repai Café, Duurzaamheidscafé. En zo stonden wel twintig van deze disciplines die De War organiseert voor nieuwsgierigen uit de stad, overzichtelijk op een rij.

HIT „Een broedplaats verplaats je ook niet in de natuur", aldus Valentijn Verpaalen. „En dat geldt ook voor het planologisch insteken van een dergelijk cultureel en wetenschappelijk centrum. Vergeet niet dat De War een hit is in de stad. Ook voor kinderen die verzot zijn op workshops als het Repair Café waar ze iets van opsteken. Ik doe een dringend beroep op de gemeente. Houd de handen af van De War."

Een mening die ook Noes Simonis deelt: „Ik zou er niet aan moeten denken dat De War uit Amersfoort verdwijnt. Ze hebben in tien jaar tijd een prachtig concept neergezet. Een creatieve plek waar de mooiste dingen worden bedacht. Denk aan het BioLab. En zo kan ik nog legio wetenschappelijke en culturele pareltjes noemen. Dit mag niet weg."

TE KOSTBAAR Karin Horst is zelfs strijdvaardig als het erop aankomt. „De beroemdste foto die jaren geleden tijdens een studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in China werd genomen is er een waarop een demonstrant te zien is die een colonne tanks het doorrijden probeert te beletten. Als de wagen met de slopersbal hier arriveert, ga ik er ook voor staan. Dit stukje Berlijn in Amersfoort is te kostbaar. Het is een innovatief hart. Ik blijf strijden voor het behoud ervan."

Kees Dekker toonde zijn verbittering voordat een beperkt deel van de sympathisanten de raadzaal kon betreden. „Ik heb het niet zo met de politiek in deze stad. Een prototype dat besluiten neemt van slechte kwaliteit. Ook in deze stad. Nu ook weer. De War wordt compleet in z'n hemd gezet omdat er een verschil is van 2,5 ton. De voorlopige overwinnaar is een autobedrijf dat producten verkoopt waarmee parkeerplaatsen enigszins opgeleukt worden. En daar moet de innovatieve motor voor wijken. Ergo, ik houd niet van onrechtmatigheden waar onrechtvaardigheden uit voortvloeien."

ARMOE Buiten bleef Flip de Leeuw wachten totdat de stoet de retourvlucht naar De Spullenmannen kon aanvangen. „Geld speelt weer duidelijk een rol. Na onder meer Noack en Hackerspace Bitlair, lijkt nu De War aan de beurt te zijn. Een organisatie die zichzelf bedruipt. Ik geloof in deze plek waar ze nu actief is. En als ze weg moeten, zijn ze voor altijd weg. Dan rest ons culturele en innovatie armoe."

Lees ook: Indrukwekkende speech Harmen Zijp (De War) in gemeentehuis