• Bart Maat

'Hartentocht' door Amersfoort voor Howick en Lily

AMERSFOORT klasgenoten, vrienden, ouders, kerkgenoten en andere betrokkenen organiseren zondagmiddag voor Howick (12) en Lily (11) een actie om uitzetting te voorkomen. Om 17.15 uur start een 'hartentocht' bij basisschool 't Anker en zal eindigen bij de Joriskerk. 

 

Jeroen van der Veer

 

Alle aanwezigen zullen een hartje bij zich dragen om te laten zien dat ze Howick en Lili een warm hart toedragen. De aanwezigen verzoeken staatssecretaris Dijkhoff om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken en het gezin een verblijfsvergunning te verlenen.

 

SPOEDPROCEDURE Het tweetal is al meer dan negen jaar met hun alleenstaande moeder in Nederland en lijkt maandag te worden uitgezet naar Armenië. De moeder van de twee tieners is eerder deze week in bewaring gesteld en zonder kinderen meegenomen. Zij vertrekt aanstaande maandag mogelijk naar Armenië; met of zonder kinderen. 

Er kwam fel protest en vrijdag besliste de bestuursrechter in een spoedprocedure dat het gezin na negen jaar alsnog uitgezet wordt naar Armenië.

 

ROUTE Betrokkenen van het drietal laten het er niet bij zitten en willen met de tocht aangeven dat zij hun vrienden niet kwijt willen. De actie wordt ondersteund door kinderrechtenorganisatie Defence for Children en zal dwars door het hart van Amersfoort gaan. 

De Hartentocht gaat via de Dollardstraat, de Drentsestraat, de Amsterdamseweg, het Eemplein, de Kleine Spui en het Havik naar de Hof. Het eindpunt is om 17.45 uur bij de Joriskerk.

 

GESCHEIDEN UITZETTING De moeder zit in vreemdelingenbewaring in afwachting van de uitzetting. Waar de kinderen zich op dit moment bevinden is niet bekend bij de autoriteiten. Moeder houdt het adres van de kinderen voor zich. Een dreigende gescheiden uitzetting komt daarmee voor rekening van de moeder en de kinderen, oordeelt de bestuursrechter.