Herdenking Natzweiler in Kamp Amersfoort

AMERSFOORT De jaarlijkse Natzweilerherdenking vindt zaterdag 7 november plaats bij het monument 'Gevangene voor het Vuurpeloton' (De Stenen Man) op het terrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Natzweiler-Struthof was een concentratiekamp van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog en ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuid-westen van Straatsburg bij de plaats Natzwiller. Het was het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied. Het kamp was van 21 mei 1941 tot 23 november 1944 operationeel. In totaal werden veertigduizend mensen (afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland en de Sovjet-Unie) vastgehouden in Natzweiler-Struthof. De plek was aangewezen als Nacht und Nebel-kamp, waar de (voornamelijk politieke) gevangenen spoorloos moesten verdwijnen. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. Er hebben ongeveer 590 Nederlandse verzetsmensen gevangen gezeten, waarvan 280 de oorlog niet hebben overleefd.

In september 1944 werd het kamp door de SS geëvacueerd vanwege de naderende geallieerden. Op 23 november 1944 werd Natzweiler-Struthof officieel door de Amerikanen bevrijd.

De jaarlijkse herdenking bij het monument voor de slachtoffers die vielen in Natzweiler, is op 7 november. Deze wordt bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van de Vriendenkring van oud Natzweilers, de directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en belangstellenden.

STILLE TOCHT Voor aanvang van de stille tocht naar het monument 'Gevangene voor het Vuurpeloton' (De Stenen Man) verzamelen de deelnemers zich om 11.00 uur bij het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan 19.

Na de stille tocht is er vanaf 11.25 uur een samenkomst in het bezoekerscentrum. Deze duurt tot circa 12.00 uur. De herdenking is vrij toegankelijk. Aanmelden is niet nodig.

KAMP AMERSFOORT Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. Getuigenissen van oud-gevangenen, vastgelegd in ruim honderd interviews, geven een beeld van de gewelddadigheden die hier hebben plaats gevonden.