• Schrijver van het Boekenweekgeschenk Herman Koch.

    Annaleen Louwes

Herman Koch te gast bij Nacht van de Literatuur

AMERSFOORT De derde editie van de Nacht van de Literatuur vindt plaats op zaterdag 23 september. Het is een gratis festival dat schrijvers dichter bij lezers brengt op de mooiste plekjes van de Keistad.

De eerste drie namen zijn bekend: Herman Koch, schrijver van het Boekenweekgeschenk; Marjan Berk, van wie in juni een nieuwe roman verschijnt en Rodaan Al Galidi, wiens boek 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' werd uitgeroepen tot DWDD-boek van de maand.

Er zijn op 23 september nog veel meer schrijvers en dichters te zien op ongeveer tien locaties rondom het Spui, waaronder de Mannenzaal, diverse boten op de Eem, de Bibliotheek en KAdECafé.

En natuurlijk zal er ook weer het nodige te genieten zijn op muzikaal gebied.

BESTSELLER Koch is bekend als televisiemaker en schrijver. In 2009 brak hij door met Het diner (NS publieksprijs). Het werd aan veertig landen verkocht en de roman stond maandenlang in De Bestseller 60 en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Hierna volgden Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte heer M. (2014) en De greppel (2016). Begin 2017 ging de Amerikaanse verfilming van Het diner in première, met Richard Gere in de hoofdrol.

ASIELZOEKER Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter van Iraakse afkomst. Hij studeerde af als bouwkundig ingenieur en vluchtte na veel omzwervingen naar Nederland. Voor zijn roman putte hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. In 2000 won hij de El Hizjra-Literatuurprijs en in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie. 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' werd uitgeroepen tot DWDD-boek van de maand én genomineerd voor de E. du Perronprijs 2016.

BERK Ook schrijfster en columniste Marjan Berk komt naar Amersfoort. Marjan Berk was werkzaam in cabaret, toneel, musical, film en televisie. Ze schreef vele scenario's. In 1994 ontving zij voor de tv-serie Vrouwenvleugel de Televizier-ring. In 1981 publiceerde ze haar eerste boek, Nooit meer slank. Meer dan veertig romans, verhalen en kinderboeken volgden. Vanaf 1983 schrijft ze columns voor het Algemeen Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, Gaykrant en Margriet. Marjan Berk weet altijd feilloos de finesses van het dagelijks leven bloot te leggen, met humor én zelfspot. Zo ook in haar nieuwste boek Flip.

SLOTFEEST Vorig jaar werd de Nacht van de Literatuur bezocht door ruim 4000 mensen, die afkwamen op grote namen als Griet Op de Beeck en Paulien Cornelisse. Ook dit jaar zijn er interviews, lezingen, muziek en wordt er gesigneerd door de schrijvers. Aansluitend is er een slotfeest in KAdECafé, waar vorig jaar Wilfried de Jong en Jaap Robben mee hebben gefeest tot in de kleine uurtjes. Kortom: het wordt weer een prachtige Nacht voor jong en oud en voor lezers van alle genres. Volg de Nacht op Facebook: 033nachtvandeliteratuur en houd de website in de gaten: www.nachtvandeliteratuur.nl

www.nachtvandeliteratuur.nl.