• Jeroen van der Veer

'Het Dorpsfeest is zo besmettelijk als een virus'

AMERSFOORT Na ruim een jaar voorbereiden is het vanavond dan eindelijk zover; de jubileumeditie van het Dorpsfeest wordt feestelijk geopend met een vuurwerkshow. Vanaf dat moment is het evenemententerrein in Park Schothorst meerdere dagen achter elkaar het decor voor gezelligheid. ,,En dit alles door 900 vrijwilligers."

Jeroen van der Veer

 

GertJan van den Hengel verspreekt zich niet en het aantal is niet overdreven. Een kleine duizend mensen hebben ervoor gezorgd dat het Dorpsfeest opnieuw gevierd kan worden en daar willen een hoop mensen bij zijn. Zo was het nu sneller dan ooit volledig uitverkocht en vlogen de kaarten over de toonbank. ,,Dat hadden wij echt niet verwacht. Helaas hebben wij dus ook veel mensen moeten teleurstellen."

 

GROEP VRIJWILLIGERS Al 24 jaar staat het evenement als een huis en elk jaar lukt het de organisatie om de tent vol te krijgen. Door de artiesten die er komen, maar ook zeker door het grote 'ons-kent-ons' gehalte. Dat is dan ook precies de reden waarom de feesttent niet groter wordt. ,,Dan gaat het karakter eraf. Wij kunnen deze aantallen -een kleine 2000 per avond goed aan en zo blijft het gezellig en uniek."

Als de vraag komt wat het Dorpsfeest zo uniek maakt, roept Van den Hengel onmiddellijk Wim Hilhorst erbij. Hij is zeventig lentes jong en vanaf de eerste editie van de partij. ,,Als je er eenmaal bij betrokken bent, wil je er elk jaar bij zijn. Ik ben nu al 24 jaar vrijwilliger en als de gezondheid het toelaat, blijf ik dit nog jaren doen. Voor de jeugd zijn de avonden een feest, voor mij is het een feest om alles op te bouwen. De groep vrijwilligers is zo gezellig."

 

WEERGODEN ,,Het is een virus", zegt Van der Hengel. ,,Ben je er eenmaal mee besmet, dan kom je er niet meer van af." Als Andre Smink die opmerking hoort, begint hij te lachen. Zelf behoort hij bij een van de bouwers en kan Van der Hengel alleen maar gelijk geven. Het is wel hard werken, bekent Smink. ,,We hebben alleen al twee kilometer aan hek hier op het terrein. De feesttent hebben wij in twee dagen opgezet en dit weekend waren we bezig met het terrein zelf."

Het liefst had Smink dat eerder gedaan, maar de weergoden lieten dat niet toe. ,,We konden niet met tracktors over het gras rijden. Door de regen is het drassig geworden en dan zouden wij het veld kapot maken."

 

ARTIESTEN Zelfs een enkele regenbui kreeg de vrijwilligers niet klein en alles is klaar om duizenden mensen te ontvangen. Ook de line-up kent weer enkele grote artiesten, met vrijdagavond als uitschieter. Wie er allemaal komen optreden? Dat is de grote verrassing. ,,Nee, ik verklap echt niets", aldus Jeroen Wind, die de artiesten regelt. ,,Wij hebben een bepaald budget voor de artiesten en kijken dan wie realistisch zijn. Ik kan je verzekeren dat het heel divers is en dat er voor ieder iets is. Er komen vijf artiesten op vrijdagavond." 

Voor Van der Hengel zijn de afgelopen dagen uniek geweest. ,,Er is een vaste kern met vrijwilligers die dit feest tot een succes maken. Zonder hen waren wij nergens. En weet je wat het mooie is? Elk jaar komen er nieuwe bij."

 

BIERTJE Veel van de vrijwilligers gaan ook genieten van de feestavonden. Smink niet. Die bouwt alles op, is de gehele dag aanwezig, maar is als het feest begint thuis. ,,Natuurlijk pak ik wel een biertje, maar blijf niet lang. Weet je welk biertje het lekkerst is? Maandag, als wij met de vrijwilligers in de kroeg gaan napraten over hopelijk een fantastische editie. Wij hebben ons ding gedaan, het is nu aan de feestvierders."