• Dineo Veenstra maakte haar wens per brief bekend bij de burgemeester.

    Renzo Veenstra

Het verhaal achter de eerste duik in Amerena

AMERSFOORT Het is vrijdag 9.30 uur. Dineo Veenstra veroorzaakt met haar duik vanaf startblok vier de eerste rimpeling in het water van het immense wedstrijdbad van Amerena. Deze duik markeert de officiële opening van het nieuwe zwembad en is de prelude van een weekend vol sportieve activiteiten gedurende het openingsweekend.

Arjan Klaver

,,Voor mij ging een langverwachte wens in vervulling", bekende Veenstra uit Hooglanderveen. Zij is adoptiekind van Renzo en Nanja Veenstra. Bijna drie jaar geleden kwam ze vanuit het Afrikaanse Lesotho naar Nederland.

Het verhaal van deze 14-jarige, die doordeweeks in de schoolbanken zit van het Corlaer College, begint op het moment dat zij met haar vader op weg is naar de zwemlessen in het Sportfondsenbad. Ze reden vaak met de auto langs Amerena dat toen nog in aanbouw was. ,,Ik vertelde aan mijn vader dat ik daar graag de eerste duik wilde nemen zodra het zwembad klaar was", aldus Veenstra. ,,Toen ik in december twee zwemdiploma's had gehaald, heb ik de wens nog eens aan mijn vader verteld. Hij stelde voor om een briefkaart te schrijven aan burgemeester Lucas Bolsius. Dat heb ik gedaan. Vervolgens heb ik de briefkaart op de bus gedaan."

WACHTEN Het lange wachten begon. Dagen gingen voorbij. Maar ook vele maanden. Een week voor de opening vroeg ze aan haar ouders of ze al een bericht hadden ontvangen van de burgemeester. Vorige week zondag rolden de verlossende woorden over de lippen van haar moeder. ,,Je bent uitgenodigd voor de openingsduik. Een bericht dat zij drie weken voor mij geheim hadden gehouden. Ik was natuurlijk erg blij."

Afgelopen vrijdagochtend zat ze met haar ouders in de kersverse kantine van Amerena te wachten op het moment suprême. Het is stilte voor de storm. Langzaam vult het nieuwe zwemcomplex zich met basisschoolleerlingen die in het kader van de Koningsspelen in Amerena op een ontbijt en een ochtendje sport worden getrakteerd. Voordat de sportoefeningen plaatsvinden, zijn de schoolkinderen uitgenodigd om de officiële openingsduik bij te wonen. Een moment dat ook door burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Hans Buijtelaar wordt bijgewoond, evenals de crew van het Jeugdjournaal.

DUIK Na het aftellen is het precies 9.30 uur. Op startblok vier gaat de diepgewortelde wens van de 14-jarige in vervulling. Ze duikt in het water, de welhaast eeuwige rimpeling in het water is een feit. Amerena is geopend. 's Avonds maakte het Jeugdjournaal haar duik wereldkundig.

In Hooglanderveen was het nieuws al wijd en zijd bekend. Het was voor de tiener een klein kunstje om de Hooglanderveners in kennis te stellen van haar officiële duik. ,,Woensdag heb ik het bericht dat ik de eerste duik in Amerena mocht doen, in een groot deel van Hooglanderveen doorgegeven. Ik bezorg namelijk De Stad Amersfoort."