• Mensen die een graf adopteerden kwamen in het voorjaar langs om bloemen te plaatsen bij het graf van een Russische soldaat.

    Stichting Sovjet Ereveld
  • Stichting Sovjet Ereveld
  • Stichting Sovjet Ereveld

Alle 101 Oezbeekse oorlogsgraven geadopteerd

AMERSFOORT Alle graven van de 101 Oezbeekse Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort werden vermoord, zijn geadopteerd. De Stichting Sovjet Ereveld heeft deze week voor de laatste soldaten adoptanten gevonden.

De Stichting startte in 2010 met grafadoptie. Doel was alle 865 op het Sovjet Ereveld begraven soldaten uit de anonimiteit te halen en de maatschappij te betrekken bij het levend houden van de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. De gedachte was dat als voor elk graf een adoptant gevonden zou worden, alle 865 soldaten niet langer vergeten zouden zijn.

Nu zijn 101 Oezbeekse soldaten geadopteerd die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven zijn gekomen. ,,Een mijlpaal'', zegt Remco Reiding, oprichter van de stichting. ,,We zijn verheugd dat iemand aan elk van deze soldaten denkt, te meer daar deze jongens als onbekenden begraven liggen.''

Op het Sovjet Ereveld liggen ook soldaten die vanuit Margraten en andere plaatsen in Nederland naar de oorlogsbegraafplaats aan de Dodeweg in Leusden zijn overgebracht. Van veel van deze soldaten is de laatste jaren de identiteit wel vastgesteld. Deze graven zijn nog niet allemaal geadopteerd. In totaal is voor meer dan 500 van de 865 soldaten een adoptant gevonden.

De Stichting vraagt van adoptanten een jaarlijkse bijdrage van 50 euro. Die wordt besteed aan onder meer onderzoek, grafbezoek van nabestaanden, bloemen en kaarsen op de graven en projecten die de nagedachtenis aan de soldaten levend houden. Aanmelden kan via de website www.sovjet-ereveld.nl.

Adoptanten hoeven het graf niet te onderhouden. Dat doet de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.