• Iris van Aken

Archief Eemland zoekt oude foto's van WOII

AMERSFOORT Wie thuis nog foto's uit de periode 1940 tot 1945 heeft liggen, kan daarmee bijdragen aan het project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Op dinsdag 10 december tussen 12.00 en 14.00 uur organiseert Archief Eemland in het Eemhuis samen met de provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht een inlevermoment voor wie afbeeldingen heeft van het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort en de regio Eemland.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is een nationaal participatieproject dat voor 75 jaar vrijheid inwoners van Nederland stimuleert op uiteenlopende wijze te participeren. Ook de provincie Utrecht is op zoek naar haar vijftig meest aansprekende WO2 foto's. Foto's van het dagelijks leven uit de Tweede Wereldoorlog maken het verleden zichtbaar en voorstelbaar, juist omdat de generaties die de oorlog hebben meegemaakt straks niet meer onder ons zijn en de oorlog en bezetting steeds verder van ons af komen te staan. Deze 50 foto's worden op 15 januari 2020 gepresenteerd en het Utrechtse publiek kiest daar 25 foto's uit die doorgaan naar de landelijke selectie. Uiteindelijk blijven er 100 iconische foto's over die 31 maart 2020 geëxposeerd worden in de Tweede Kamer.

Het inleveren van foto's kan digitaal door een e-mail te sturen naar wo2fotos@landschaperfgoedutrecht.nl of via de website www.in100fotos.nl/utrecht. Liever een foto persoonlijk inleveren? Dat kan op dinsdag 10 december tussen 12.00 en 14.00 uur op de derde verdieping van het Eemhuis.