• Uitgeverij Vantilt

Historische atlas van Amersfoort komt binnenkort uit: 'Middelpunt van Nederland'

AMERSFOORT De Historische atlas van Amersfoort verschijnt 28 november en vertelt de geschiedenis van stad en omgeving in 35 hoofdstukken, aan de hand van oude en nieuwe kaarten, tekeningen, prenten, schilderijen en (lucht)foto's. De atlas wordt dezelfde middag gepresenteerd in de Sint-Joriskerk.

De geschiedenis van Amersfoort wordt in de atlas ontvouwd middels historische en recente kaarten, prenten en foto's. Er wordt een licht geworpen op het middeleeuwse handelcentrum tot de groei van de fabrieken in de twintigste eeuw, de naoorloogse uitbreidingen tot de hedendaagse stad. 

GESCHIEDENIS Amersfoort, voortgekomen uit een handelsnederzetting bij een plaats in de Eem, kreeg in 1259 stadsrechten. Jaap Evert  Abrahamse, maker van de atlas: ,,Na 1300, toen de eerste stadsmuur verrees, ging het snel. De stad kende enkele eeuwen van enorme ontwikkeling, waarin ze verdriedubbelde en uitgroeide tot de belangrijkste bedevaartplaats in de noordelijke Nederlanden.'' In 1900 werd Amersfoort het geografische middelpunt van Nederland en bloeide opnieuw op na een plek in het spoorwegennetwerk. Door deze ontwikkelingen heen is de middeleeuwse binnenstad nog altijd het centrum van de regio.

De presentatie van de Amersfoortse atlas vindt donderdagmiddag 28 november om 16.30 uur plaats in de Sint-Joriskerk, aan de Hof. Dit gebeurt tijdens de jaarvergadering van de Oudheidskundige Vereniging Flehite.