Historisch Amersfoort verrijkt met gerestaureerde St. Rochuskapel (1500)

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius opende dinsdag 19 mei om 16.00 uur de recent gerestaureerde St. Rochuskapel. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het hofje De Armen de Poth aan de Pothstraat 16. Als onderdeel van de festiviteiten was er tevens een muzikaal optreden van de Beets Brothers.

De St. Rochuskapel was hoognodig aan groot onderhoud toe. Het dak lekte, de klokkentoren was instabiel, de muren waren doortrokken van het vocht en het interieur oogde smoezelig. Restauratiearchitect Gijsbert van Hoogevest, een van de regenten van het hofje De Armen de Poth, leidde de restauratie van het beeldbepalende kapelletje aan de Pothstraat.

BREED INZETBAAR De renovatie van dit onderdeel van het rijksmonument De Armen de Poth, net buiten de oudste stadsmuren van Amersfoort, nam ongeveer een half jaar in beslag. Het resultaat mag er zijn. Het haantje op de klokkentoren dat uitziet op het prachtige leigedekte dak van de kapel, lijkt van trots te glimmen in de lentezon.

Behalve de buitenkant, heeft ook het interieur van de St. Rochuskapel een metamorfose ondergaan. Met onder andere het nieuwe stucwerk, een degelijk ventilatiesysteem en comfortabele vloerverwarming is het geheel technisch perfect op orde. Het is daarmee geschikt gemaakt voor een breder gebruik van de kapel. Huwelijken, concerten en diners kunnen prima plaatsvinden in deze sfeervolle ambiance.

De donaties van gebruikers van de kapel (of andere ruimten van het Hoofdgebouw zoals de Celzusterenkamer) komen geheel ten goede aan de doelstellingen van de stichting De Armen de Poth: het bieden van goedkope huisvesting voor minder draagkrachtige Amersfoorters en het in stand houden van het monumentale complex voor de generaties die na ons komen.

ONDERZOEK Een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek vormde onderdeel van het restauratieproject. Hieruit bleek dat de kapel in exact 1500 is voltooid. Verder werd uit het onderzoek duidelijk dat de kapel in 1900 bijna was gesloopt vanwege verregaand verval. Architect Pierre Cuijpers, bekend van het Centraal Station in Amsterdam, het Rijksmuseum en vele kerken, heeft de sloop weten te voorkomen. Cuijpers heeft op zijn ronde door Amersfoort genoteerd wat naar zijn mening absoluut moest blijven staan: de Koppelpoort, de Mannenzaal en dus ook de St. Rochuskapel.

De kapel is vernoemd naar Sint Rochus, de beschermheilige van alle besmettelijke ziekten, zoals de pest. Mensen die aan de pest leden, werden in vroeger tijden opgevangen in het Pesthuis dat vlakbij de St. Rochuskapel in het hofje stond. Het Pesthuis is niet bewaard gebleven, in 1892 is het helaas afgebroken.

Het hofje De Armen de Poth biedt sinds jaar en dag woonruimte aan senioren met een smalle beurs. In totaal bevat het complex 48 bescheiden huurwoningen, de meeste met een tuintje aan de voor- of achterzijde. Het historische Hoofdgebouw bevat onder andere de Regentenkamer, de Celzusterenkamer, de bakkerij en de zogenaamde uitdeelkamer.

foto De beeldbepalende kapel van historisch complex De Armen de Poth.