• Lex van Lieshout

Hoge opkomst in Amersfoort

AMERSFOORT Sinds half acht vanochtend is het mogelijk om te stemmen over de associatieovereenkomst met Oekraïne. De geschatte opkomst in Amersfoort rond 11.00 uur is 9,2 procent, maakt de gemeente bekend. Dit is bijna gelijk aan de geschatte opkomst op dit tijdstip tijdens de vorige verkiezingen, maar lijkt hoger dan het landelijk gemiddelde dat rond de drie tot acht procent ligt op datzelfde tijdstip.

In Amersfoort is het mogelijk om in 77 verschillende stembureaulocaties een stem uit te brengen. Dit is hetzelfde aantal stembureaulocaties als waarmee gewerkt werd tijdens de gecombineerde verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen in maart 2015. Gedurende de dag maakt de gemeente de geschatte opkomst bekend. Vanavond laat wordt de voorlopige en definitieve

uitslag verwacht.

In de vier grote steden heeft ongeveer 7 procent van de kiezers inmiddels gestemd, aldus het ANP rond 13.00 uur. De tussentijdse opkomst is het hoogst in Den Haag (8,7 procent). In Utrecht en Rotterdam ging ongeveer 7,5 procent naar de stembus. Amsterdam sluit de rij met een opkomst van 6,5 procent.

De opkomst is vergelijkbaar in andere steden, zoals Emmen (8,8 procent), Nijmegen en Eindhoven (beide 7,9 procent), Zoetermeer (7,65 procent), Enschede (7,14 procent) en Maastricht (7,02 procent).