• In Roodhapje doen leerlingen van de productieklas van Scholen in de Kunst mee.

    BEN VAN DUIN
  • De eenzame wolf is een beetje dom maar ook gevaarlijk.

    BEN VAN DUIN

Holland Opera brengt oud sprookje in een nieuwe jas

AMERSFOORT Wegens het succes en de uitverkochte zalen van vorig jaar kerst, brengt Holland Opera dit muzikale sprookje wederom tijdens de kerstvakantie in de Veerensmederij in Amersfoort.

Roodkapje is misschien wel het bekendste klassieke sprookje van de gebroeders Grimm. Kinderboekenschrijfster Imme Dros bewerkte het sprookje tot De wolf die tegen het water praatte in 1999. Holland Opera gebruikte dit toneelstuk als basis voor de huidige voorstelling. In Roodhapje gaat het net even iets anders dan bij het traditionele sprookje Roodkapje. In Roodhapje heeft de grote boze wolf heimwee naar zijn familie en krijg je als publiek bijna medelijden met hem. Steven Kamperman maakte spannende muziek voor gitaar, slagwerk, Hammond orgel en drie zangers.

WOLF Natuurlijk ze zijn er allemaal, maar toch allemaal net een beetje anders. Niek Idelenburg is tenor en speelt en zingt de rol van de Wolf. Niek Idelenburg: 'Iedere rol in deze voorstelling heeft een eigen muzikale kleur. Onze Roodkapje is stoer en ze zingt soms als een popzangeres. De moeder is uiteraard bezorgd over haar opgroeiende dochter en haar zang is het meest klassiek. De Wolf, die ik speel, heeft een oude ziel en zingt vooral blues (awoeh). De Wolf begint zijn rol met het spelen op een Hammond orgel, dat swingt de pan uit. Het is erg leuk de Wolf te spelen want hij is gevaarlijk en een beetje dom, maar toch krijg je als toeschouwer ook met hem te doen omdat hij heel eenzaam is.'

KINDERKOOR In Roodhapje doen leerlingen van de productieklas van Scholen in de Kunst uit Amersfoort mee. Deze samenwerking is ontstaan in 2010 toen Holland Opera haar eigen theater de Veerensmederij kreeg. Joke Hoolboom, regisseur bij Holland Opera: 'Het is altijd erg leuk om met en voor kinderen te werken. Hoe tof is het als kinderen al vroeg op het podium staan en laten zien wat ze kunnen.'

In de speciale lessen werken kinderen er hard aan om aan de voorstellingen in de kerstvakantie mee te kunnen doen. Onder leiding van de docenten Reinier Bavinck en Anneke Langeraar wordt er gezongen en gewerkt. In totaal zingen er twintig kinderen van Scholen in de Kunst mee.

HOLLAND OPERA Holland Opera houdt ervan om eigentijdse bewerkingen te maken van bestaande verhalen. Joke Hoolboom, regisseur: 'Het is leuk een draai aan het verhaal te geven en het publiek te verrassen. Dat doen we natuurlijk met het verhaal zelf, maar ook met het decor en met de muziek. Roodhapje is een echte kerstvoorstelling, heel betoverend. En ja, het is ook spannend. Want de wolf is niet alleen eenzaam, maar hij heeft ook honger. Geen zorgen, het loopt in Roodhapje allemaal goed en vredig af.'

ROODKAPJE FESTIVAL Deze kerstvakantie zijn er twee Roodkapje producties in de Veerensmederij. Roodhapje voor kinderen vanaf zes jaar en Roodkapje en de niet zo boze wolf voor kleuters. Voor deze kleintjes maakt Holland Opera in samenwerking met Virga Lipman een poppenvoorstelling die zowel grappig als een beetje spannend is. Terwijl de kleinere kinderen bij Roodkapje en de niet zo boze wolf met papa en oma zitten, kunnen de grotere kinderen naar Roodhapje met mama en opa. Zo is er voor iedereen een kerstvoorstelling op maat. Poppenspeelster Eva van den Bosch speelt en zingt samen met harpiste Mai Flesseman het verhaal van Roodkapje en de niet zo boze wolf.

Als je denkt dat je weet hoe het verhaal van Roodkapje gaat, dan zou je je wel eens kunnen vergissen. Wist je dat de wolf eigenlijk een fantastische schilder is? Hij maakt woeste schilderijen met zwarte en witte verf. Er is alleen één probleem: niemand durft voor hem model te zitten. Totdat hij Roodkapje tegen komt. Maar hoe komt hij aan rode verf?

Tijdens de kerstvakantie te zien in een speciaal ingericht pop-up theater naast de Veerensmederij.

Voor meer informatie en kaarten www.hollandopera.nl of telefonisch 033 2020929.