• Lex van Lieshout

Hooglander slaat raam in bij onwelwording; 'hij ademde gelukkig'

AMERSFOORT De 32-jarige Ruben Middel heeft donderdagavond op de Bunschoterweg geen moment getwijfeld toen een automobilist onwel in de auto zat. De inwoner van Hoogland zag de man bewegingsloos bij het stoplicht staan en handelde, waar in eerste instantie andere automobilisten doorreden. ,,Best vreemd dat niemand iets doet."

Jeroen van der Veer

Terwijl het stoplicht groen licht had, bleef de auto voor Middel stilstaan. Waar anderen er omheen reden, besloot hij zijn auto aan de kant te zetten en polshoogte te nemen. Samen met een automobilist uit Ermelo schoot Middel te hulp. ,,Toen ik op het raam klopte, reageerde hij niet. In mijn auto ben ik een hamertje gaan halen en heb een andere automobilist gevraagd 112 te bellen. Vervolgens tikte ik het ruit in en heb ik met anderen eerste hulp verleend."

Doordat de man ademde en geluiden maakte, raakte Middel niet in paniek. ,,Ik heb mijn EHBO-diploma en weet daardoor wat ik moet doen. De man was niet bij kennis, maar ademde gelukkig wel." 

Binnen enkele minuten waren de hulpdiensten aanwezig, waarna de professionals het overnamen. ,,Raar dat in eerste instantie niemand iets deed. Misschien is het angst? Ik weet het anders ook niet. Gelukkig hielpen daarna anderen mee en was de ambulance er vrij snel."

GEBLESSEERD De inwoner van Hoogland heeft nog geen idee hoe het met de man gaat die met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd. Zelf raakte hij wel bij zijn heldendaad geblesseerd. ,,Door het inslaan van het raam bloed mijn hand hevig. Ik heb al twee keer een verband moeten verwisselen. Ik ga morgen maar even een tetanusprik halen."