Hostel Hirundo verhuist terug naar Hogekwartier

AMERSFOORT De bewoners van hostel Hirundo verhuizen vanaf 16 februari weer terug naar het Hogekwartier in Amersfoort. In het gebouw aan de Sneeuwuil 1 biedt het Leger des Heils begeleiding aan 35 mensen met een verslaving. Dinsdag 9 februari ontving Jan Jans, directeur Leger des Heils Midden Nederland, officieel de huissleutel van Koos Koolstra, directeur de Alliantie regio Amersfoort. Koolstra: ,,Wij vinden het onze maatschappelijke taak om betaalbare huisvesting voor kwetsbare groepen in de samenleving te realiseren. Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen, maar daar hulp bij krijgen vanuit een instelling zoals het Leger des Heils.'' Het hostel is onderdeel van het eerste wooncomplex 'Het Eerste Kwartier' in het Hogekwartier.

Meer dan 150 naaste (toekomstige) buren van het hostel Hirundo hebben dinsdag een kijkje kunnen nemen in het nieuwe gebouw. Zij hebben kennis gemaakt met de werkwijze van het Leger des Heils Amersfoort. Medewerkers van het Leger des Heils waren aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

De begeleiding in het hostel is gericht op een zo volledig mogelijk herstel van het normale leven. Stabilisatie van verslaving en zorg voor de eigen leefomgeving zijn belangrijke doelen. Zo worden bewoners aangemoedigd weer voor zichzelf te koken en aan het werk te gaan. Een voorbeeld: bewoners van Hirundo zetten zich samen met de Alliantie in voor het schoonhouden van de omgeving van de appartementencomplexen aan de Horsten in de wijk Liendert. Binnen het hostel is 24 uur per dag, 7 dagen per week gespecialiseerde begeleiding aanwezig. Bewoners kunnen doorstromen van een kamer met eigen sanitair naar een inpandig appartementje, waar ze herkregen vaardigheden verder oefenen. Een volgende stap is dan (weer) zelfstandig te wonen in Amersfoort of daarbuiten.

Naast het hostel bestaat het blok uit 28 huurappartementen, 48 koopappartementen, 14 eengezinswoningen voor de verhuur en 7 bedrijfsruimten. In februari 2014 is gestart met de werkzaamheden en de eerste woningen en bedrijfsruimten van Het Eerste Kwartier worden binnenkort opgeleverd. Alle 48 woningen zijn verkocht en het verhuurproces is in volle gang. Het aanbieden van de huurwoningen verloopt via www.woningneteemvallei.nl.

In samenwerking met de gemeente Amersfoort werkt de Alliantie aan het Hogekwartier. Deze nieuwe buurt verbindt straks de Amersfoortse wijken Liendert en Schuilenburg met elkaar. In totaal komen er circa 800 nieuwe huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. In januari is de bouw gestart van het zwem- en sportcomplex.

Het Hogekwartier is onderdeel van Amersfoort Vernieuwt. Met Amersfoort Vernieuwt werken de gemeente Amersfoort, de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Binnen Amersfoort Vernieuwt zijn afspraken vastgelegd voor bewoners die te maken krijgen met sloop van hun woning. Zo kunnen zij onder andere terugkeren naar de nieuwbouw in hun buurt. Ongeveer 30 oud bewoners van de Operaweg, Fideliohof, Florestanhof en Leonorehof, die te maken kregen met sloop van hun appartement, keren terug naar de nieuwbouw in 'Het Eerste Kwartier'.