• AS Media

Howick en Lily mogen worden uitgezet

AMERSFOORT (ANP) De Armeense kinderen Howick en Lily uit Amersfoort, van wie de moeder al is uitgezet naar hun moederland, mogen toch niet blijven. Toenmalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Klaas Dijkhoff, heeft hun nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning op 'tijdelijke humanitaire gronden' terecht afgewezen. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht maandag beslist.

In augustus vorig jaar had de bestuursrechter al besloten dat het gezin mocht worden uitgezet. Maar alleen de uitgeprocedeerde moeder is toen op het vliegtuig gezet. De kinderen bleven op een onbekende locatie in Nederland achter en doken na twee weken weer op. Daarna mochten ze de nieuwe procedure afwachten op een voor hun vertrouwde plek, bij een bevriend gezin van hun moeder.

Tegen de beslissing van maandag is geen beroep mogelijk. Er loopt nog wel een andere procedure, maar in beginsel zijn de kinderen nu uit te zetten, bevestigde hun advocaat Patricia Scholtes.

De kinderen, geboren in 2005 en 2006 en grotendeels hier opgegroeid, willen graag in Nederland blijven. Hun moeder heeft jarenlang gestreden voor een verblijfsvergunning maar kreeg steeds nul op het rekest. Ze kwamen ook niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling.

De kinderen probeerden in deze procedure een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen met het argument dat hun moeder niet voor hun kan zorgen. Maar Justitie heeft inmiddels afspraken met Armenië gemaakt dat de kinderen daar na terugkeer eventueel voor opvang en begeleiding bij een Amerikaanse stichting terechtkunnen.

Volgens Scholtes vindt de moeder de uitkomst verschrikkelijk. ,,Ze mist ze ontzettend, maar ze kan niet voor ze zorgen. Maar de rechter zegt dat het in de toekomst wel kan.'' Volgens Scholte is de tijdelijke opvang in Armenië niet goed geregeld en kunnen ze niet veilig bij hun moeder wonen. Ze gaat zich beraden over mogelijk nieuwe stappen.

De zaak trok veel aandacht in de media, ook omdat klasgenootjes op het Binnenhof tegen hun uitzetting demonstreerden. Ook in Amersfoort zelf waren acties, zo werd er een hartjestocht gehouden en werd een brandbrief gestuurd.