• Peter Tijssen
  • Peter Tijssen
  • Peter Tijssen
  • Peter Tijssen
  • Mevr Koudijs 106 jaar

    Foto Rianne van Denderen

'Huisfotografe' Rianne van Denderen wint BDU fotoprijs'

AMERSFOORT Bij de uitreiking van de BDU persprijzen werden drie correspondenten van De Stad Amersfoort in het zonnetje gezet. Een ingezonden foto van 'huisfotografe' Rianne van Denderen won in die categorie beeld de hoofdprijs. Bij de geschreven bijdragen behaalde Hans Vos de derde plek met zijn paginagrote interview 'Fijn dat er aan Frank

gedacht wordt'.

,,De interactie is precies op het juiste moment vastgelegd, beide partijen zwaaien naar elkaar. Tegelijkertijd zie je deze oude dame in haar 'context', helemaal zoals je zou verwachten: het kleed op tafel, de ingelijste trouwfoto's aan de muur. Een plaat waar aandacht aan besteed is, dat zie je direct.'' De jury van de BDU-fotoprijzen was het unaniem eens: Rianne van Denderen maakte de mooiste BDU-foto in 2014, in dit geval voor de Scherpenzeelse Krant. Haar afbeelding van de 106-jarige mevrouw Koudijs leverde Van Denderen een oorkonde én een waardecheque van 250 euro op.

In de categorie 'Geschreven producties' eindigde Hans Vos (De Stad Amersfoort.nl) als tweede met een verhaal over voetballer Frank Hermsen. Vos had in oktober 2004 een interview met deze toen 19-jarige Amersfoortse voetballer. Zeven weken daarna bezweek Frank na een stapavond aan ernstig hersenletsel, dat hij opliep door zinloos geweld bij een discotheek in Nijkerkerveen. In de jaren daarna herdacht Hans Vos Frank Hermsen jaarlijks op 6 oktober in het Berghotel in Amersfoort, waar het interview plaatsvond, en op 21 november, de dag van zijn overlijden. Tien jaar later blikte Hans Vos in een gesprek met familieleden terug op de afgelopen jaren. Een ontroerend verhaal met een nog altijd actuele aanleiding: zinloos geweld en de strijd daartegen.

,,Een knappe journalistieke prestatie hoe Hans Vos tien jaar na dato de juiste toon weet te raken in een verhaal dat de lezer van A tot Z meevoert en bovendien een belangrijke boodschap van de ouders bevat: stop zinloos geweld. Vos toont aan dat het investeren in duurzame contacten lonend is", aldus de jury.

Voor Herma Klein Kranenberg was een eervolle vermelding weggelegd. Haar langlopende interviewserie 'Ontmoetingen met Amersfoorters' werd volgens de jury versterkt door de sfeervolle foto's van de Amersfoortse fotograaf René Dissel.

In het Barneveldse Schaffelaar Theater werden donderdag 7 mei meerdere prijzen uitgereikt aan correspondenten die schrijven of fotograferen voor de BDU nieuwsbladen. Een lezing van radiomaker Jeroen Wielaert ging aan de prijsuitreiking vooraf. Er waren vijftig geschreven inzendingen voor de persprijs en dertig foto's. BDUmedia geeft 35 lokale kranten uit, hoofdzakelijk in de provincie Gelderland (Veluwe, Betuwe, Achterhoek) en Utrecht (Heuvelrug en Vallei).

foto1 Rianne van Denderen poseert voor haar winnende foto.

foto2 Hans Vos ontvangt bloemen voor zijn artikel 'Fijn dat aan Frank wordt gedacht'.

foto3 Jurylid Wim Vonk licht de keuze voor het artikel van Hans Vos (achtergrond) toe.

foto4 Fotograaf René Dissel neemt namens Herma Klein Kranenberg de felicitaties in ontvangst voor hun gezamenlijke foto- en interviewserie.

foto5 De winnende foto van Van Denderen.