• Frank Noordanus

Huiskamer brengt sfeer in ziekenhuis

AMERSFOORT Een prettige plek om te ontspannen, midden in het ziekenhuis. Dat is het doel van het project Huiskamer Geriatrie. Op 1 oktober, de Internationale dag van de ouderen, werd bekend dat het bedrag bijeen is om deze kamer in te richten. De stichting Vrienden van Meander is blij met de vele bijdragen.

Afdeling C3 in Meander Medisch Centrum oogt als alle andere afdelingen: een lichte, open foyer met aan weerszijden de eenpersoonskamers. Hier verblijven geriatrische patiënten voor korte of iets langere tijd. Het zijn mensen op leeftijd met vaak meerdere ziekten tegelijk, die soms verward zijn. Wat de afdeling speciaal maakt, is de centraal gelegen huiskamer. Kort na de bouw van het ziekenhuis was het nog een kale, lege ruimte. Nu oogt het vertrek al een stuk fleuriger. Patiënten en hun bezoekers kunnen er tv kijken, een praatje maken, koffie drinken - kortom alles wat je thuis ook in de huiskamer doet en waardoor je even vergeet dat je in het ziekenhuis bent.

Activiteitentherapuet Karin Noorlag: ,,Onze patiënten zijn blij met deze huiskamer, net als de wij. Maar we wilden de ruimte graag verder aankleden. Daarom is er vorig jaar, tijdens de Wenslichtjesactie in december, een project gestart om geld in te zamelen. Met de opbrengst kunnen we een aantal zaken aanschaffen, zoals een mooie televisie, CD-spelers voor op de patiëntenkamers, activiteitenmaterialen die geschikt zijn voor geriatrische patiënten en planten. Als een geriatrische patiënt in een huiselijke omgeving in een normaal ritme komt, is de kans op herstel veel groter. Juist voor hen is het goed om uit bed komen en onder de mensen te zijn. Dankzij de huiskamer kunnen wij patiënten beter observeren op lichamelijk, cognitief en psychisch vlak. De huiskamer geriatrie is een schot in de roos."

SENIORVRIENDELIJK Over rozen gesproken: vorige week kregen alle patiënten op de geriatrische afdeling een roos uitgereikt. De bloemengroet vond plaats vanwege de Internationale Dag van de Ouderen, die in Meander niet ongemerkt voorbij gaat. Het ziekenhuis kreeg kortgeleden een speciaal keurmerk waaruit blijkt dat de zorg 'seniorvriendelijk' is. Zo worden onderzoeken zoveel mogelijk op één dag gehouden. Er is een goed werkend, gespecialiseerd geriatrisch team. Een naaste kan bij de patiënt overnachten, dankzij de bedbank op de eenpersoonskamer. Wanneer een oudere patiënt naar huis gaat, zorgt Meander voor een goede informatieoverdracht naar de mantelzorger, huisarts of andere zorgverlener. Ook de huiskamer op de afdeling Geriatrie past in dit beleid.

WENS IN VERVULLING Om de huiskamer mogelijk te maken, hebben de Vrienden van Meander bedrijven en particulieren om steun gevraagd. Die kwam van verschillende kanten. Thuiszorg van Oranje droeg aanzienlijk bij. Groep 8 van de basisschool van Nino, de jongste ambassadeur van de Vrienden van Meander, hield een collecte. Het lukte om het benodigde bedrag van 3200 euro bijeen te brengen. Momenteel wordt de extra inventaris aangeschaft en geplaatst. Natuurlijk is er een feestelijke opening als de huiskamer helemaal klaar is, nog voor het eind van het jaar.

foto Karin Noorlag: 'Dankzij de huiskamer kunnen wij patiënten beter observeren op lichamelijk, cognitief en psychisch vlak.'