• Archief BDU Media
  • NVM

Huizenprijzen Amersfoort stijgen minder hard dan omgeving

AMERSFOORT De gekte op de Nederlandse woningmarkt begint iets af te nemen, meldt de NVM, de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. ,,In sommige regio's zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De organisatie merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn. Dat blijkt uit cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar.

In de NVM-regio Amersfoort was het vierde kwartaal nog wel een prijsstijging van 9,8 procent te zien. Dat is meer dan regio Bunnik/Zeist (8,2 procent), maar minder dan de andere omliggende regio's Barneveld (10,7), Ede (13,4), het Gooi (11,2) en Lelystad (12,6).

In het vierde kwartaal vonden in de regio Amersfoort 774 transacties plaats, met een gemiddelde verkoopprijs van 350.000 euro. Een tussenwoning kostte gemiddeld 298.000 euro en stond zo'n 26 dagen te koop.

Een hoekwoning kost 353.000 euro en staat gemiddeld 30 dagen te koop. Een 2-onder-1 kap 496.000 euro (35 dagen), vrijstaand huis 672.000 euro (89 dagen). Een gemiddeld appartement in Amersfoort kostte 227.000 euro en wisselde na 22 dagen van eigenaar.

VERZADIGD ,,We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen." Dat uit zich volgens Jaarsma onder andere in een zekere afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt, hoewel hij de woningmarkt als geheel nog steeds als oververhit typeert. ,,Dit is een nieuwe ontwikkeling voor de woningmarkt. Afgelopen kwartaal heeft de NVM aangegeven dat het code rood is voor de woningmarkt – met name voor de nieuwbouw – en het is nog steeds code rood, maar wel met enkele lichtpuntjes."

Jaarsma constateert dat in 2019, net als in 2018 en daarvoor, wederom niet de benodigde nieuwbouwaantallen worden gehaald. ,,Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen." De NVM-voorzitter zegt dit bij de bekendmaking van de woningmarktcijfers over het vierde kwartaal, die donderdag 10 januari werden gepresenteerd.

Dat de woningmarkt 'verzadigd' is, wil de NVM-voorzitter graag toelichten. ,,De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio's zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de tien procent niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen, zeker voor huishoudens met een minder gevulde beurs, gedaald en haken consumenten af."