Huurverlaging voor 296 Alliantie huurders in regio

AMERSFOORT De (maximale) huurprijs van sociale huurwoningen is gebaseerd op een woningwaarderingsstelsel (WWS). Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huur van de woning. Per 1 oktober 2015 is dit systeem veranderd. Door deze wijziging wordt voor 296 huurwoningen in de regio Amersfoort de huurprijs verlaagd met een gemiddelde van 29,84 euro.

Deze huurders hebben inmiddels een brief ontvangen van de Alliantie. Voor de meeste huurders verandert er niks, omdat de maximale huur volgens het nieuwe WWS hoger is dan de netto huur die zij nu betalen. Gemiddeld betalen huurders van de Alliantie minder dan 70 procent van de maximale huurprijs.

De huren van sociale huurwoningen verschillen, afhankelijk van de waardering van de bewuste woning. Die waardering wordt uitgedrukt in WWS-punten. Op basis van bijvoorbeeld oppervlakte en de voorzieningen in de woning wordt een aantal punten toegekend. Het aantal punten van een huurwoning bepaalt de maximale huurprijs. De overheid heeft de berekening van de punten veranderd. Zo telt voortaan de WOZ-waarde van de woning mee, krijgt een woning geen punten meer voor woonvorm of woonomgeving en bestaan er geen schaarstepunten (voor woningen in gewilde gebieden) meer. De WOZ-waarde van een woning wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente. De wijziging van het puntensysteem geldt alleen voor sociale huurwoningen, niet voor de vrije sector.

Blijft de huurprijs van de woning in het nieuwe waarderingsstelsel onder de maximale huurprijs die wij voor deze woning mogen vragen, dan verandert er niets aan de huidige huurprijs. Alleen woningen met een huurprijs boven die maximale huurprijsgrens worden bijgesteld naar de nieuwe maximale grens en krijgen dus een huurverlaging. Voor huurders die géén brief hebben ontvangen verandert er dus niets.