• Tjitske in haar weelderige tuin aan het werk.

    rob croes

Ideeën opdoen tijdens de open tuinenroute in Nieuwland

NIEUWLAND Als afsluiting van de Nationale Tuinenweek en omdat de afdeling Amersfoort van Vereniging Groei & Bloei dit jaar honderd jaar bestaat, wordt de open tuinenmiddag op zaterdag 15 juni in Nieuwland gehouden. De wijk heeft in eerste aanleg al het predicaat 'duurzaam' gekregen en nog steeds zijn daar allerlei initiatieven om die titel eer aan te doen.

Rob Croes

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in kleine tuinen, klimaatbestendige tuinen met ruimte voor water, moestuinen en meer varianten, waarin tuinliefhebbers in onze wijk laten zien wat je allemaal met een tuin in een nieuwbouwwijk kan doen. Bestuursleden van Groei & Bloei, gingen op de fiets de wijk door op zoek naar tuinen die de eigenaren graag willen laten zien aan belangstellenden. De route begint bij de tuintjes van de Stichting Beytna, bij de Wijkboerderij. Ouderen uit verschillende culturen willen graag bezoek ontvangen in hun moestuintjes.

Een andere wijkbewoonster die haar tuin graag laat zien, is Tjitske. Ze heeft bij de bouw van haar huis gekozen voor de kleinere schuur, in plaats van een garage. ,,Dat leverde mij flink wat meters extra tuin op", vertelt ze. ,,Het is heerlijk om in de tuin te werken en daarna te genieten van alle bloemen en planten. En de vele vogels niet te vergeten", voegt ze er lachend aan toe. Een aantal tuinliefhebbers heeft bewust gekozen voor een regenton en één bewoner maakt zelfs gebruik van het badwater (uiteraard zonder zeep) voor het besproeien van de tuin.

MOESTUIN Aan de voorkant van de woningen aan het Wildemanskruid komen bezoekers bij de moestuinen die de bewoners daar in goed overleg met de gemeente hebben aangelegd. Dat is tevens een pauzemoment in de route, waar gelegenheid zal zijn om iets te drinken. Ook maken daar de 'Buurjongens' hun opwachting, een initiatief voor meer biodiversiteit en mooie en handige schuttingen en tuinafscheidingen die ze daar ter plekken kunnen laten zien.

PLANTEN VOOR TEGELS Jubilerend Groei & Bloei is ook verantwoordelijk voor de in maart gehouden inwisselactie 'Tegel eruit, Plant erin", een initiatief samen met een groot tuincentrum, om twee tegels uit je tuin te vervangen door twee gratis aangeboden planten. De actie wordt sinds 2015 gehouden en er zijn al ruim 12.000 tuintegels vervangen door levend groen.

De open tuinen route start op 15 juni bij de Wijkboerderij, waar ook routekaartjes verkrijgbaar zijn.

Dit artikel is aangeboden door Communicatiewerkgroep Nieuwland. E-mail: nieuwlandsnieuws@gmail.com.