Iedere dag een mijl hardlopen

AMERSFOORT ,,Het is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen", lacht JanWillem Nieboer, als hij denkt aan zijn 'elke-dag-hardlopen'-challenge. Hij hoopte enkele Amersfoorters te motiveren om in de decembermaand hard te lopen, alleen zijn het er ruim 250 geworden. ,,En niet alleen uit onze stad. Zelfs mensen uit Groningen doen mee."

Jeroen van der Veer

Het begon voor Nieboer allemaal als een geintje. Hijzelf is hardloopliefhebber, maar miste zo nu en dan een stok achter de deur. Hij werd geïnspireerd door Ron Hill, de Engelsman die in 1964 aan zijn elke-dag-hardlopen-reeks begon en nog altijd bezig is. ,,Dat wilde ik hier ook en besloot het breder te trekken. Bij mij is het hardlopen inmiddels een gewoonte geworden en geeft het een kick om elke dag een streepje te zetten achter mijn naam."

Want via de website www.elkedaghardlopen.nl kunnen de deelnemers aangeven of ze het doel hebben gehaald; iedere dag minimaal één mijl (1,6 km) hardlopen. Van 30 november tot en met 27 december loopt de challenge, waaraan ook de 22-jarige Mariëtte Vergeer meedoet. ,,Ik ben momenteel ruim elf maanden aan het revalideren van een zware knieblessure en ben al op de goede weg terug, maar heb qua fitheid nog een hoop te winnen. Ik zie de challenge daarom als een mooie motivatie om de hardloopschoenen weer aan te trekken en fitter te worden."

Dit is één van de redenen waarom Nieboer het plan op het social-media publiceerde. ,,De voordeurdrempel is altijd het grootste probleem. Als men eenmaal aan het lopen is, krijgen ze een voldaan gevoel. Alleen de stap er naar toe is lastig. Die wilde ik met deze challenge verkleinen."

Alle deelnemers registreren de gelopen kilometers zelf, waarbij de 48-jarige Nieboer uitgaat van goed vertrouwen. ,,Tegenwoordig kan je op social-media ook je track publiceren. Daarop kan je zien hoe ver en waar je hebt gelopen. Daarop zag ik dat sommigen op precies 1,6 kilometer stopten, maar een groot aantal plakken er nog wat meters bij."

Ook Amersfoorter Vergeer doet dit en ook zij publiceert haar rondje dagelijks op social media. Zo rent ze door de straten rondom en in het Schothorsterbos en geniet ze van het feit dat ze dit weer kan doen. ,,Ik heb het lang niet gemogen. Natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin, maar als ik dan aan mijn blessure terugdenk, trek ik met een glimlach mijn schoenen aan en ga ik de straat op."

Het doet Nieboer goed om de verhalen van de deelnemers te horen en ondanks dat hij eigenaar is van hardloopspeciaalzaak RunersWorld in Amersfoort, is het nooit zijn doel om klanten naar zijn winkel te krijgen. ,,Ik wil simpelweg het hardlopen promoten. Het is gezond en als je op zo'n manier mensen kan motiveren, is dat alleen maar fijn. Daarnaast heb ik er zelf ook profijt van, want ik ren nog altijd elke dag."

Op de slotdag van de challenge wordt in zijn winkel één deelnemer getrakteerd op een GPS-hardloophorloge en krijgen de anderen een klein presentje. ,,Daarvan had ik er een paar ingeslagen, alleen heb ik wat kleinigheidjes extra moeten bestellen. De challenge is groter geworden dan ik dacht en daarom komt 'ie er volgend jaar weer."

foto JanWillem Nieboer werd verrast door het grote enthousiasme voor zijn actie.