• Enkele vrijwilligers, met Chantal van Doorn in het midden, slaan alvast flink wat cadeautjes in. ,,Altijd weer een feestje om te doen."

    Stichting Sinterklaas Kapoentje

'Iedereen verdient een leuke Sinterklaasavond'

AMERSFOORT De maand november breekt weer aan en dat betekent dat de Sinterklaasgekte losbarst. Kinderen fantaseren over de cadeautjes die ze van de Goedheiligman gaan krijgen en via de stichting Sinterklaas Kapoentje kunnen ook gezinnen die het minder breed hebben dromen van pakjesavond.

Jeroen van der Veer

 

STICHTING Voor het vierde jaar op rij zet de stichting zich in voor kinderen die het thuis niet al te breed hebben. Met behulp van diverse sponsoren, stichtingen en vrijwilligers bezorgen zij jaarlijks zo'n 200 kinderen op vijf december een grote glimlach.

Initiatiefnemer is Chantal van Doorn, die in het begin nog zelf de cadeautjes betaalde. ,,Maar dat werd iets te gek en daarom zijn we een stichting begonnen. Sindsdien hebben we veel vrijwilligers en partners en maken we elk jaar veel kinderen blij."

 

VERLANGLIJSTJE De kinderen voor wie een cadeau wordt gekocht zijn opgegeven door kennissen, scholen of kerken. Zij moeten toestemming hebben gevraagd aan het gezin, voordat ´Sinterklaas Kapoentje´ te werk gaat. Zij nemen contact op met de ouders en leggen uit dat de kinderen cadeaus mogen uitzoeken. ,,De kleintjes weten dan van niets, als ze met hun ouders uit het grote Intertoys-boek voor 35 euro een cadeau's mogen uitzoeken. Dit verlanglijstje, met drie suggesties, ontvangen wij en vervolgens gaan we aan de slag."

Op de vraag of het niet een kwetsbaar systeem is, is Van Doorn duidelijk. Ze gaat er niet vanuit dat mensen misbruik maken van de goedheid van de stichting. ,,Wij hebben contact met het gezin en je prikt er vaak al snel doorheen als er iets niet klopt. We doen het nu voor het vierde jaar en hebben niet het gevoel dat we ooit bedonderd zijn."

 

KWALITEIT Het is een heel proces dat doorlopen wordt. In de maanden voor de feestperiode zijn al veel sponsoren benaderd, fondsen aangeschreven, acties op touw gezet en vrijwilligers gezocht. Dit allemaal om de machine in november figuurlijk aan te kunnen zetten. ,,Onderwijsassistente-studenten van het ROC Midden Nederland op de Disketteweg pakken de cadeautjes in en maken een toepasselijk gedicht. Zij gebruiken de werkzaamheden als maatschappelijke stage. Daar zijn wij blij mee, voor alle partijen is het namelijk een win-winsituatie."

De stichting bestaat uit zo'n tien direct betrokkenen. Zij gaan in de maand november diverse keren naar de speelgoedwinkel om de cadeautjes in te slaan. ,,Dat is altijd weer een feestje om te doen. Door de fondsen en sponsoren kunnen we voor een flink bedrag cadeautjes uitzoeken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een lager bedrag, maar wij hebben het geld bij elkaar gekregen en willen kwaliteit aanbieden."

Op vijf december wordt de zak van Sinterklaas vervolgens aan de deuren gezet, waarna de taak van ´Sinterklaas Kapoentje´ voltooid is. ,,Natuurlijk is het jammer dat we de reacties van de kinderen niet direct zien, maar vaak krijgen we een mailtje met een filmpje of foto in onze inbox. Die waardering is ons veel waard en dat is de reden waarom wij dit doen. Iedereen verdient een mooie Sinterklaasavond."