Imker bouwt bijenstal op geluidswal

NIEUWLAND Samen met het Wijkbeheer Team Nieuwland (WBT) en het buurtinitiatief bouwt de 19-jarige imker Joost van Selm een bijenstal op de geluidswal van Nieuwland. De locatie en de plannen hiervoor zijn al rond en ook stadsecoloog René van Assema is nauw bij het project betrokken.

Carole Kuis

,,De kasten komen bij de Wildemansmoestuin op de wal te staan en ik maak het geheel ook hufterproef. Er komt betongaas van 6 millimeter dik met een slot omheen en een houten balk erachter, zodat omstoten onmogelijk wordt. Mijn bijenvolk staat deze winter nog in Baarn, maar in het vroege voorjaar zullen ze hier de tuinen en bermen gaan bestuiven. Ze staan daar omdat mijn moeder ook graag rustig in de tuin wil zitten. Een volk telt ruim 10.000 bijen en ze vliegen in een straal van 3 kilometer om de kast, dus daar kan ik me wel iets bij voorstellen", vertelt de enthousiaste van Selm.

De fascinatie voor bijen zat er al vroeg in en nadat Joost op zijn 18de verjaardag van zijn ouders een imkercursus cadeau kreeg, was in dit geval 'de bij los'. ,,Ik onderneem graag en alles wat gek, gevaarlijk of anders is vind ik leuk. Al valt het met dat gevaarlijke in dit geval wel mee. Het zijn hele vriendelijke beestjes, alleen als ze in het nauw komen willen ze weleens steken. Van een bevriende imker kreeg ik mijn eerste bijenvolk en ik geniet om ermee bezig te zijn. Regelmatig de raten controleren en wanneer ze verzegeld zijn de honing eruit halen. Ze produceren een enorme hoeveelheid. In de winter zitten ze in de kast en voer ik ze bij met suikerwater, ze kunnen er wel uit maar ze wachten liever op het eerste lentezonnetje. Ik maak van alles uiteraard de echte Amersfoortse honing, maar ook bijenwasbalsem, haarwax en de bijenpollen helpen tegen hooikoorts. Die producten verkoop ik vervolgens op streekmarkten en met de opbrengsten kan ik mijn bijenstal realiseren en zorgen dat ze de winter goed doorkomen, zodat ze een nog groter en sterker volk kunnen vormen."

BELANG UITDRAGEN Naast het feit dat de bewoners van Nieuwland kunnen verwachten dat hun bloemen mooier zullen gaan bloeien en er meer fruit aan de fruitbomen zal komen, heeft Joost nog een belangrijke missie. ,,Ik wil bij de lokale scholen langs gaan en gastlessen geven om het grote nut duidelijk te maken. De kinderen kunnen dan zien hoe de bijenkorf er van binnen uitziet en ook al mijn andere imkerspullen neem ik mee. Als klap op de vuurpijl kunnen we vervolgens een bezoek aan de kasten brengen. Dat worden hele leuke- en leerzame lessen. De eerste school heeft zich al aangemeld. De bijen en hommels hebben het door al het snoeien en verbreden van snelwegen erg moeilijk, dus daar moeten we met elkaar wat aan doen. Deze bijzondere diertjes die alles zelf regelen en waar in tegenstelling tot wat iedereen denkt, de werksters de baas zijn en niet de koningin, verdienen het", besluit Joost.

Voor meer informatie: www.imkerijvanselm.nl, tel. 06-29124937.

foto Joost van Selm in actie met zijn bijen.